Znanih je šest udeležencev osmine finala svetovnega prvenstva. Včeraj sta si preboj med najboljših osem priirgrali Brazilija, ki je premagala Mehiko in Belgija, ki je bila srečnejša od pogumne Japonske. V oddaji Žoga je okrogla, ki jo je vodil Marko Cirman tudi o Neymarjevem poležavanju in japonski smoli oziroma nezbranosti v zaključku tekme.

Brazilija je premagala Mehiko, ki se je trudila, igrala čvrto, a bila premalo konkretna v napadu. Kaj pa Brazilci? So vas prepričali? Jože Pepevnik pravi, da " "vedno govorimo o tem, kako nas še nihče ni prepričal, ne Belgijci, ne Brazilci, ne Hrvati ... a če je kdo doslej najmanj "visel", doživel najmanj stresnih minut, potem je to Brazilija." in ob tem dodaja, da "Mehičani so zapravili možnost za četrtfinale v veliki meri s porazom proti Švedski. A mislim, da jih včerajšnji poraz niti ne bo tako zelo bolel. Leta 2002 so izpadli proti severnim sosedom, Združenim državam Amerike, pred štirimi leti pa v zadnjih minutah prejeli dva gola proti Nizozemcem."

Mehika je po uvodni zmagi na turnirju proti Nemčiji upala, da bo s prvim mestom v skupini dobila lažjega tekmeca v osmini finala, a so se upi kmalu razblinili po visokem porazu proti Švedski. "Mehičani so naredili nasprotje turnirskega spotnjevanja forma. Najprej so šli all-in proti Nemčiji, a če izgubiš s 3:0 proti Švedski, z vsem dolžnim spoštovanjem do te reprezentance, potem težko pričakuješ, da bi premagal Brazilijo." je povedal Aljaž Golčer.

Tekmo je znova s simuliranjem zaznamoval Neymar, za katerega Marko Radmilovič pravi "Tolčejo ga, to je dejstvo. Malo zaradi njegovega načina igre, malo zaradi frustracije. Morda ima fant res malo nižji prag bolečine, nekaj ima veselja tudi do amaterskega gledališča, a je s toliko žoge, ki jo ima v svojih nogah, to logična posledica."

Japonci so po porazu z Belgijo s 3:2 obsedeli na zelenici, niso jokali, stoično so prenesli poraz. Očitno imajo v svojem DNK brzdanje čustev, nekaj o tej tekmi pa se je razgiovoril še eden izmed gostov oddaje Marko Radmilovič: "Nad Japonci sem bil včeraj pozitivno presenečen. To ni bil simpatičen, inferioren nogomet, ampak so zares igrali dobro. Dobro so izkoristili belgijsko postavitev treh branilcev. Se pa nacionalni stereotipi pogosto prenesejo v nogomet. In tudi za Japonce to velja, čeprav jih včeraj ni premagal karakter samurajstva, viteštva, naivnosti, ampak bolj DNK. Dobili so dva gola z glavo in Japoncem je tu enostavno manjkala višina."

Danes še zadnji tekmi osmine finala. Lahko Kolumbijci ustavijo visoko leteče Angleže in Švedi nadaljujejo z dobro formo iz skupinskega dela?

V podkastu Žoga je okrogla tudi o Neymarjevem poležavanju in japonski smoli oziroma nezbranosti v zaključku tekme

Marko Cirman