Izštekani Distango, Bro, Samo Budna in Bakalina

Poletni jagodni izbor iz štirih arhivskih oddaj bo segal desetletje in pol v zgodovino

Samo Budna

V mednarodni zasedbi Distango je pred desetletjem in pol igral tedaj mladi, danes široko uveljavljeni harmonikar Marko Hatlak. Sestavil jo je med študijem v nemškem Weimarju. Igrali so muziko strasti in bolečine, ljubezni in žalosti, zanosa in miline. Tango. Natančneje tango nuevo Astorja Piazzolle. Kitaro je za vrat stiskal Mladen Bucić, med gostjami pa je bila tudi igralka in šansonjerka Lara Jankovič – ki bo v Izštekanih samostojno nastopila letos 18. septembra!

Deset let pozneje je po izidu drugega albuma “Smoods” med izštekance prestopil reggaejaš Bro. Njegovo slovensko ime je Mate Brodar in je priznan tudi v drugih sferah popularne glasbe. Za izvedbo skladbe “Bag Full Of Weed” je v  goste pripeljal Budo, pevca skupine Elvis Jakson – ki bo letos 13. novembra s prvim nastopom v Izštekanih slavila dvajsetletnico.

Prleški kantavtor Samo Budna je pred dvema letoma slavil četrt stoletja odra. Pripravil je imenitno izštekano predstavo z enajstčlansko zasedbo. Med nastopajočimi so bile legende Davor Klarič, Sergej Randjelović Runjoe, Jani Hace. Za čudovite aranžmaje za štiri violine, violončelo in saksofon je poskrbela Nina Pečar. Zvenelo je za po*** dobro!

Tolminski ruralno-šansonski duo Bakalina pa je lani predstavil svoje neverjetne “Španabije”, četrto ploščo, polno plodnih sodelovanj. V oddajo je prišla večina gostov s “Španabij”: skupinaSalamandra SalamandraOktet Simon Gregorčič, Brencl banda, kitarist Dejan Lapanja, trobentač Andrea Pandolfo, beatboxer Zlam’n’bejž in Accordion Group 4-8-8-16. Pod težo dobre muzike bi se šibili, če bi to bila njena lastnost. Pa ni! Dobra muzika navdihuje in dviguje. Preverjeno.

Seveda ne bo narobe, če si s pomočjo navedenih povezav katero od oddaj poženete v ušesa v celoti, preberete spremno besedilo ali si ogledate fotografije. Njihov avtor je Alan Orlič Belšak.

Najavnemu spotu za oddajo lahko prisluhnete tukaj.

POGLED NAPREJ:

Čestitamo, če ste se z branjem prebili do sem! Med prvimi boste izvedeli, kakšen bo celotni program Izštekanih do konca leta:  18. septembra Lara Jankovič, 16. oktobra Nude, 13. novembra Elvis Jakson in 4. decembra Izštekanih 25 v Kinu Šiška. Da, prav ste prebrali, številka 25 je tu z razlogom, Izštekani letos praznujejo četrt stoletja. Podrobnosti sledijo. Uživajte v poletju!