Žoga je okrogla

Rusija 2018: svetovni prvak z dvema reprezentancama?

Po dveh dneh premora je danes pred nami prvi polfinale svetovnega prvenstva v nogometu

World Cup – Belgium Training
Soccer Football – World Cup – Belgium Training – Belgium Training Camp, Dedovsk, Russia – July 9, 2018 Belgium assistant coach Thierry Henry during training REUTERS/Damir Sagolj
foto: mmc / Reuters
 V Sankt Peterburgu bo Francija igrala proti Belgiji. V današnji oddaji Žoga je okrogla, ki jo je vodil Marko Cirman, so se ustvarjalci pogovarjali o ekipni in individualni kakovosti obeh reprezentanc ter iskali prednosti in slabosti neporaženih reprezentanc na svetovnem prvenstvu.
Belgija bo danes igrala brez kaznovanega Thomasa Meunierja, v francosko moštvo pa se po odsluženi kazni vrača Blaise Matuidi. Bo trdna francoska obramba kos zelo učinkovitemu napadu Belgije? O porabi energije za dosego polfinala je Aljaž Golčer povedal:
“Oboji so prihranili dovolj moči, težko je reči, kdo je bolj prepričal. Belgijci so imeli težave na dveh, Francozi na treh tekmah, vseeno mislim, da je Belgija rahel favorit zaradi moči, hitrosti, višine.”
Belgijski selektor Roberto Martinez rad, po potrebi, spreminja formacijo. Belgija je na tem prvenstvu igrala s tremi osrednjimi branilci, proti Braziliji pa tudi s štirimi. O miselnosti obeh selektorjev je govoril Luka Petrič:
Deschamps gradi igro od zadaj, v obrambi postavi temelje in potem sestavlja igro naprej, Martinez pa ravno nasprotno. Belgijski kolega je imel včeraj dobro misel, ko je povedal, da Martinez prostorsko dojema nogomet, išče žepe praznega prostora pri tekmecih. Francozi jih niso imeli veliko na tem prvenstvu, zanimiva bo ta dinamika v francoski obrambi in belgijskem napadu. Mislim, da Belgijci ne bodo naivni, saj če se bodo zapodili v francosko obrambo in jim puščali več prostora zadaj, bo Mbappe to z največjim veseljem izkoristil.” 
Zelo pomembno vlogo na belgijski klopi bo imel svetovni in evropski prvak s Francijo Thierry Henry, ki deluje v belgijskem strokovnem vodstvu. Zanimivo bo videti, kako se bodo danes izrazili njegove izkušnje in znanje proti “njegovi” reprezentanci. 
“Pred dvema letoma se je pridružil tej ekipi, Martinez je priznal, da je bil prav on manjkajoči člen. Ve, kako je postati svetovni prvak, da je že bil na tej poti, da se spomni na te stvari, na katere se drugi ne. Posveča se podrobnostim, kar je v modernem nogometu zelo pomembno,” dodaja Luka Petrič.
Nocojšnji dvoboj bo prežet z izjemno kakovostjo posameznikov na obeh straneh. Griezmann, Kante, Varane, Mbappe na francoski in Lukaku, Hazard, Mertens in De Bruyne na belgijski strani. Kevin de Bruyne je eden boljših napadalnih zveznih igralcev na svetu, ta hip celo morda najbolj vroč na svetovnem prvenstvu. O njem je Jaša Lorenčič povedal:
Je na videz umirjen fant, za katerega smo videli, da ima smrtonosen strel. Je pa Kante, Zidane in Deschamps v enem, kar zadeva njegovo sposobnost preletavanja igrišča.”
Pred nami je zelo zanimiva tekma, takšna pa utegne biti tudi jutri, ko se bosta v Moskvi srečali Anglija in Hrvaška. O tej tekmi pa več v jutrišnji oddaji Žoga je okrogla.