Švedski poslanec v Evropskem parlamentu, rojen Sarajevčan Jasenko Selimović je umetnik v politiki in politik v umetnosti. Preživel je obleganje rojstnega mesta ter izkusil bedo begunstva. Ima šest diplom, proslavil se je z več kot 40-imi režijami na številnih odrih, bil je direktor in umetniški vodja številnih gledališč, vodil je radijske in televizijske oddaje, prejel številne gledališke nagrade, razglasili so ga za meščana leta mesta Goteborg, predagoga leta in tudi Evropejca leta na Švedskem. Vsakdo, ki prehodi tako življensko pot, kot jo je do 50. leta Jasenko Selimović, je, kot pravi sam, po politični opredelitvi težko kaj drugega kot liberalec, demokrat in Evropejec.

Jasenko Selimović, švedski poslanec v Evropskem parlamentu, režiser, radijski in televizijski voditelj, ima šest diplom, izogiba pa se kolektivnim identitetam

"Jaz sem Bošnjak na Švedskem in Šved v Bosni," piše na spletni strani švedskega poslanca v Evropskem parlamentu, rojenega Sarajevčana Jasenka Selimovića. Lahko jo beremo v dveh jezikih, švedskem in bošnjaškem. Je tudi umetnik v politiki in politik v umetnosti. Režiser, radijski in televizijski voditelj, nekdanji drugi človek švedskega ministrstva za delo, danes poslanec v Evropskem parlamentu.

"Tujci v državah na vzhodu in jugu težko dosežejo pomembnejše položaje – na Švedskem pa je to drugače, nič čudnega. Na Švedskem je bila že pred menoj Bošnjakinja v Evropskem parlamentu, bila je predstavnica konzervativcev."

Ima šest diplom: iz režije na akademiji scenskih umetnosti v Sarajevu, na Švedskem je diplomiral iz zgodovine filozofije, politologije in mednarodne politične ekonomije ter zaključil magistrski študij iz sociologije in poslovnega upravljanja.

"V 80-ih so se rušile duhovne ovire, odprli so se mejni prehodi in prevevali so nas občutki popolne svobode. Kaj se je zgodilo, da nismo znali izkoristiti tega potenciala, ne vem. Vem samo, da so bile odprte vse poti, mi pa smo se začeli vrteti v krogu."

Rojen je bil konec 60-ih, zrastel je v socialistični Jugoslaviji, preživel Miloševičev nacionalizem in obleganje rojstnega mesta ter izkusil bedo begunstva. Na Švedskem mu je uspelo: proslavil se je z več kot 40-imi režijami na številnih odrih, bil je direktor in umetniški vodja številnih gledališč, vodil je radijske in televizijske oddaje, prejel številne gledališke nagrade, razglasili so ga za meščana leta mesta Göteborg, pedagoga leta in tudi Evropejca leta na Švedskem.

"Treba je pomagati ljudem, ki se zaradi globalizacije počutijo ogrožene. Zato je vedno več populistov tako na levi kot na desni. Tako je, ker je nam, ki se postavljamo nekam na sredino in se imamo za intelektualno elito, spodletelo."

"Cena delovanja v politiki je visoka, to je grd svet, poln spletk in ljudi, ki počnejo marsikaj. To ni svet, v katerem bi človek preživel vse življenje. Ampak če želiš kaj spremeniti, je to edina možnost." Vsakdo, ki prehodi tako življenjsko pot, kot jo je do 50. leta Jasenko Selimović, je, kot pravi sam, po politični opredelitvi težko kaj drugega kot liberalec, demokrat in Evropejec.

"Kdo sem? Evropejec. Nikoli se nisem bojeval z vprašanjem identitete, predalčkanja – morda zato, ker je v meni izrazita samo evropska identiteta. Čutim močno nejevoljo ob tem, da bi se moral na vsak način izraziti s kolektivno identiteto."

Miha Švalj