Književnik trenutno raziskuje spolni turizem na Jadranu in ugotavlja, da je bila Jugoslavija v začetku sedemdesetih želena destinacija med ženskami iz bogatejših delov Evrope, denimo iz Skandinavije in Nemčije. "Iskale so galeba, mediteranskega ljubimca. Ko v Afriki govoriš s spolnim delavcem, vidi sebe kot frajerja, saj ženske prepotujejo več tisoč kilometrov, da pridejo do njega. V celem jugoslovanskem umu je galeb točno to - glavni frajer!"

Miha Mazzini razlaga, kako so bogate ženske na jugoslovanskih obalah podpirale spolni turizem in kako smo na morju takšni, kakršni smo v resnici

Književnik in slovenoslovec Miha Mazzini med opisovanjem svojega prvega srečanja z morjem poudarja, da je odraščal “kot sirotinja”, da pa so pri sedmih letih v mamini službi organizirali izlet na morje za otroke. “Šli smo v Crikvenico. Dan prej sem bil tako nestrpen! Ugledal sem plastično ladjo, kitajska roba, predstavljal sem si sebe na morju s to ladjo. Mama mi je zanjo dala denar, spičil sem kot raketa, stekel čez cesto, ko me je zadel avto. Letel sem 20 metrov po zraku in se zbudil v bolnišnici.” A morje ni odpadlo. Zjutraj je bil na avtobusu za morje. Pa tudi plastični čolniček so mu dali.

Književnik zdaj raziskuje spolni turizem na Jadranu in ugotavlja, da je bila Jugoslavija v začetku sedemdesetih želena destinacija med ženskami iz bogatejših delov Evrope, denimo iz Skandinavije in Nemčije. “Iskale so galeba, mediteranskega ljubimca. Ko v Afriki govoriš s spolnim delavcem, vidi sebe kot frajerja, saj ženske prepotujejo več tisoč kilometrov, da pridejo do njega. V jugoslovanskem umu je galeb točno to – glavni frajer!”

Miha Šalehar