Declan Hill je na univerzi Oxford doktoriral iz prirejanja nogometnih tekem. Kanadski raziskovalni novinar je pred desetletjem izdal odmevno knjigo The Fix: Organized Crime and Soccer. V njej je podrobno razkril delovanje azijske stavniške mafije, katere lovke segajo po vsem svetu. Tudi do Slovenije, trdi Hill. Prepričan je, da bosta na svetovnem prvenstvu v Rusiji vsaj ena ali dve tekmi prodani, predvsem zato, ker nekatere nacionalne nogometne zveze delujejo netransparentno in ne plačujejo nogometašev. Kot enega izmed ključnih problemov nogometa izpostavlja tudi spolno podkupovanje, v večini moške druščine sodnikov so v določenih situacijah lahko zelo ranljive … In to premeteni, do zadnje podrobnosti informirani in organizirani mafijci, znajo izkoristiti. Energični Declan Hill trenutno deluje na nemški univerzi v Würzburgu. Navkljub razkrivanju kočljivih stavniških poslov, se za svojo varnost ne boji. Morda tudi zato, ker je v prostem času navdušen amaterski boksar.

Declan Hill analizira prirejanje rezultatov nogometnih tekem. Prepričan je, da bosta na mundialu v Rusiji vsaj ena ali dve tekmi prodani. Lovke stavniške mafije segajo tudi v Slovenijo

Declan Hill raziskuje prirejanje rezultatov nogometnih tekem. Na univerzi Oxford je celo doktoriral na to temo. Kanadski raziskovalni novinar je pred desetletjem izdal odmevno knjigo The Fix: Organized Crime and Soccer. V njej je podrobno razkril delovanje azijske stavniške mafije, katere lovke segajo po vsem svetu. Tudi do Slovenije, trdi Hill.

Prepričan je, da bosta na svetovnem prvenstvu v Rusiji vsaj ena ali dve tekmi prodani, predvsem zato, ker nekatere nacionalne nogometne zveze delujejo netransparentno in ne plačujejo nogometašev: “Vodstva določenih nacionalnih nogometnih zvez denar, ki ga dobijo od Fife, spravijo v svoje žepe. Igralce odpravijo, da jih bodo plačali kasneje, a se to ne zgodi. Nogometaši to vedo. Takšne primere poznamo pri reprezentancah Toga, Kameruna, Gane, Alžirije, tudi Slonokoščene Obale.”

Kot enega izmed ključnih problemov nogometa izpostavlja tudi spolno podkupovanje, v večini moške druščine sodnikov so v določenih situacijah lahko zelo ranljive … In to premeteni, do zadnje podrobnosti informirani in organizirani mafijci, znajo izkoristiti.

“Slovenija je idealna za prirejanje rezultatov tekem, ker je majhna država s solidno reprezentanco in dobrimi igralci. Slovenija je del nekdanje jugoslovanskega športnega sistema, ki je veljal za globoko skorumpiranega.”

Energični Declan Hill trenutno deluje na nemški univerzi v Würzburgu. Navkljub razkrivanju kočljivih stavniških poslov, se za svojo varnost ne boji. Morda tudi zato, ker je v prostem času navdušen amaterski boksar.

Luka Hvalc