Čeprav je poletje in večini niti po pomoti misli ne zaidejo na bele strmine, na smuči … no ja, morebiti v zadnjih treh vse prej kot poletnih dneh vsaj pogojno morda, bomo vseeno skočili na Gorenjsko, v Begunje, kjer domuje slovenska tovarna smuči. Elan je v svoji več kot sedemdesetletni zgodovini z inovacijami velikokrat spremenil razvoj smučanja, bil pionir na marsikaterem področju, in očitno se ne misli ustaviti. Prejšnji teden je namreč kot prvi proizvajalec smučarske opreme na svetu odprl vrata svojega alpskega smučarskega muzeja.

Reportaža iz na novo odprtega muzeja v čast dolgoletni tradiciji podjetja Elan

Čeprav je poletje in večini niti po pomoti misli ne zaidejo na bele strmine, na smuči … no ja, morebiti v zadnjih treh vse prej kot poletnih dneh vsaj pogojno morda, bomo vseeno skočili na Gorenjsko, v Begunje, kjer domuje slovenska tovarna smuči. Elan je v svoji več kot sedemdesetletni zgodovini z inovacijami velikokrat spremenil razvoj smučanja, bil pionir na marsikaterem področju, in očitno se ne misli ustaviti.

Prejšnji teden je namreč kot prvi proizvajalec smučarske opreme na svetu odprl vrata svojega alpskega smučarskega muzeja.

In zgodovina begunjske tovarne, s tem pa slovenskega smučanja je res bogata. Na stenah muzeja poleg eksponatov lahko najdemo tudi slike svetovno znanih, ki so v dar dobili elanke – papež Janez Pavel drugi, Ivana Trump, predhodnica naše Melanije, pa ruski predsednik Vladimir Putin, motociklistični as Marc Marquez, celo gorski zdravnik je ob obisku Slovenije prijel v dar naše smuči. Te so bile tudi na nogah legendarnega Bonda – Jamesa Bonda – v filmu Od tarče do smrti (A view to a kill).

Delček zelo pomembne zgodovine je tako svoje stalno mesto našel tam, kjer se je ta zgodovina z legendarnim Rudijem Finžgarjem tudi začela pisati – v Begunjah. Kdo ve, mogoče bodo pa čez nekaj časa govorili – pravi Slovenec mora vsaj enkrat na Triglav, pa v Postojnsko jamo … pa v alpski smučarski muzej.

GALERIJA:

 

Aleš Smrekar