V 18. vzporednik je poklicala Vlasta Jeseničnik iz Moskve.

Ruska reprezentanca je z zelo dobrimi predstavami – po uvodnih dveh zmagah in porazu v predtekmovanju bo v osmini finala izzvala Španijo – navdušila rusko javnost. Čeprav malokdo verjame, da Špance lahko premaga, gredo vstopnice še vedno za med.

“Največ so jih kupili Rusi, sledijo Američani in Brazilci, kar 45.000 navijačev pa je prišlo iz Peruja. Nogomet iz domačih naslanjačev navdušeno spremljajo tudi ruske babice.” 

Organizacija SP je na res vrhunski ravni, saj se je Rusija navijačem predstavila v čisto novi luči. Vsi so nasmejani, ustrežljivi in prijazni, celo policisti, kar je za Rusijo nenavaden prizor. Ali je Rusom še enkrat uspelo postaviti Potemkinovo vas ali je preprosto prvenstvo potegnilo iz Rusov najboljše?

“Analitiki so za politično stanje med svetovnim prvenstvom iznašli izraz poletna demokracija, ki naj bi trajala do konca prvenstva, potem pa se bodo stvari vrnile v stare tirnice.”

To, da se bosta proti koncu prvenstva srečala Vladimir Putin in Donald Trump, tudi ni več skrivnost, vprašanje je le, kdaj se bo to zgodilo? “Srečala naj bi se prav 15. julija, torej na dan finala, vendar ob muhastem Donaldu Trumpu in zapletenem političnem položaju lahko le ugibamo.”

Naša dopisnica pa je imela čast, da si je od blizu ogledala enega izmed največjih mojstrov brcanja nogometne žoge.

“Po tekmi Portugalska : Maroko sem bila na tiskovni konferenci trenerjev, kjer se je nepričakovano za dobrih 200 sekund ustavil tudi Cristiano Ronaldo. Sicer se čas ni ustavil, sem pa opazila, da je imel kot vedno izredno lepo urejeno pričesko.”

Miha Švalj