Jutri bo torej 20. maj ki ga je generalna skupščina Združenih narodov na slovensko pobudo razglasila za svetovni dan čebel. O tem, kako zelo so čebele pomembne za celotno človeštvo, svojim sovrstnikom predava tudi eden najmlajših čebelarjev - predavateljev, osem letni Andrej Madrúša iz Kampela pri Kopru. Njega in njegovo družino, ki skrbi za 14 čebeljih družin, je obiskala Mateja Brežan.

V Sloveniji je šest Čebelarskih ulic ter Ulica čebelarja Močnika in Ulica Antona Janše. V Sloveniji je 60 prebivalcev s priimkom Čebela

Pred jutrišnjim svetovnim dnevom čebel, ki ga je prav na slovensko pobudo razglasila generalna skupščina Združenih narodov smo obiskali družino Madruša iz Kampela pri Kopru, ki skrbi za 14 čebeljih družin. O tem, kako zelo so čebele pomembne za celotno človeštvo, svojim sovrstnikom predava tudi eden najmlajših čebelarjev – predavateljev, osem letni Andrej Madruša.

V Sloveniji se s čebelarstvom ukvarja nekaj več kot 10.000 čebelarjev, ki v povprečju čebelarijo s po 16 panji čebel. Po številu čebelarjev na 1.000 prebivalcev je Slovenija v samem vrhu držav članic EU, količinsko pa je med najmanjšimi pridelovalkami medu v Evropski uniji.

Slovenski čebelarji so lani pridelali dobrih 800 ton medu, količinsko rekorden je bil pridelek medu v letu 2001 – 2.550 ton.

Na leto v Sloveniji za prehrano porabimo malo več kot kilogram medu na prebivalca. Stopnja samooskrbe z medom v Sloveniji pa je bila v letu 2016 59-odstotna. Lani smo največ medu izvozili na Japonsko, največ medu pa mi izvozimo iz Hrvaške in Nemčije.

Mateja Brežan