Spolne zlorabe otrok

Na enega največjih zločinov opozarja tudi kampanja Skriti escape room

foto: Riccardo Romano

Podatki Evropske unije kažejo, da sta do 18. leta starosti spolno zlorabljena vsako tretje dekle in vsak peti fant. Čeprav se pri nas radi izogibamo takih podatkov, češ da nas ti ne zadevajo, pa sta po podatkih slovenske raziskave do svoje polnoletnosti spolno zlorabljena vsako peto dekle in vsak sedmi fant.

Večina ljudi misli, da so storilci pedofili, vendar je lahko storilec vsak, ne glede na spol, družbeni status in položaj.

V večini primerov pa je storilec član otrokove ožje oziroma širše družine. UNICEF Slovenija je v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju, da bi ozaveščal o spolnih zlorabah, pripravil kampanjo Skriti escape room. Kar 62 odstotkov žrtev molči in zato je izjemnega pomena govoriti o spolnih zlorabah in opozarjati na znake, ki morda kažejo nanje.

“Le 40 odstotkov otrok spregovori o zlorabi, zato je treba biti pozoren na njegovo vedenje, ki se v nekem trenutku korenito spremeni. Postane nasilen in občutno prehitro pokaže znake spolnega vedenja.”Katja Bašič, predsednica Združenja proti spolnemu zlorabljanju

Ko opazimo znake ali pa sumimo na spolne zlorabe otrok, moramo ukrepati. Tudi zato imamo policijo, Centre za socialno delo, vsak lahko sam poda ovadbo na tožilstvo ali pa se obrne na Združenje proti spolnemu zlorabljanju in pokliče na številko 080 28 80.