Po končanem šolanju se mladi prvič soočijo s trgom delovne sile. Za mnoge je to prvi večji korak v življenje odraslih, saj se morajo seznaniti s ponudniki dela in načini iskanja službe, nekaj pa jih tudi spozna, da je iskanje zaposlitve lahko mukotrpno in dolgotrajno delo. Kako se mladi znajdejo na trgu delovne sile, kako je z brezposelnostjo mladih v Sloveniji in na kakšne načine si lahko olajšajo iskanje svoje poklicne poti je odkrival Matevž Polajnar.

Kako se mladi znajdejo na trgu delovne sile, kako je z brezposelnostjo mladih v Sloveniji in na kakšne načine si lahko olajšajo iskanje svoje poklicne poti

Po končanem šolanju se mladi prvič soočijo s trgom delovne sile. Za mnoge je to prvi večji korak v življenje odraslih, saj se morajo seznaniti s ponudniki dela in načini iskanja službe, nekaj pa jih tudi spozna, da je iskanje zaposlitve lahko mukotrpno in dolgotrajno delo. Vseeno pa koordinatorka vseživljenjske karierne orientacije in projekta Jamstva za mlade Barbara Gogala na Zavodu za zaposlovanje pravi, da opažajo padec registrirane brezposelnosti mladih v kombinaciji z rastjo delovno aktivne populacije mladih.

“Leta 2014, ko smo začeli s projektom Jamstvo za mlade, je bilo število brezposelnih mladih okrog 36.000, v aprilu 2018 pa jih je bilo 14.700.”

Velik delež mladih svojo poklicno pot začne že med študijem. Ali si sami poiščejo delodajalce ali pa delodajalci poiščejo njih, saj na trgu delovne sile že primanjkuje kakovostnega kadra. Če pa se maldim pri iskanju zaposlitve zatakne, v prvi vrsti pomagajo v mladinskih centrih in organizacijah. Ena izmed njih je mreža Mama, v kateri združujejo in zastopajo vse, ki opravljajo dejavnosti mladinskih centrov v Sloveniji. V Trbovljskem mladinskem centru Irena Ivnik vodi projekt Ključ, s katerim želijo spremeniti tradicionalni način zaposlovanja.

“Na začetku podjetje izda izziv, na primer kako izboljšati trženje. Mladi iskalci zaposlitve se na te izzive prijavijo, od nas dobijo mentorsko podporo, enega mentorja prispeva tudi podjetje, nato pa se vsak posameznik dogovori ali za usposabljanje na delovnem mestu ali za denarno kompenzacijo. Najpomembnejše pa so seveda delovne izkušnje.”

Barbara Gogala predvsem izpostavlja eno zelo pomembno veščino, ki pomaga pri iskanju poklica.

“Predvsem bi naslovila vztrajnost. Mislim, da je to veščina, ki resnično pomaga, se je pa ni lahko priučiti. Na razgovoru se takoj vidi, ali je oseba pozitivno naravnana ali je izgubila vso vero vase, zato je zelo pomembno, da mladi iskalci zaposlitve negujejo to vztrajnost.

Uporabne povezave:

Finančni komentar je prispeval upravljalec skladov pri KBM Infond Damjan Kovačič.

Matevž Polajnar