Tokrat je teden, ki je za nami, oprala Tanja Starič

Tokrat je teden, ki je za nami, oprala Tanja Starič

Ste že naveličani političnih obrazov, starih in novih, ki se vsak dan pojavljajo na ekranih? Imate dovolj nizkotnega zmerjanja na vaših priljubljenih družbenih omrežjih? Ste v svoji ulici srečali že vse prvake političnih strank, ki ste jih doslej videvali le v medijih? In kljub temu še vedno ne veste, koga bi volili? Brez skrbi: niste sami. Teden pred začetkom volilnega molka je neopredeljena in neodločena skoraj četrtina slovenskega volilnega telesa.

Najprej o zmagovalcu. Po meritvah javnega mnenja ga že imamo. Že dva tedna je trdno na prvem mestu Janševa SDS. Težava je le v tem, da celo tisti, ki ankete pripravljajo, opozarjajo, da prav nič še ni odločeno.

Pa poglejmo torej tiste na drugem, tretjem in naslednjih mestih priljubljenosti. Med njimi najbolje kaže Marjanu Šarcu, za njim sta v igri še Dejan Židan in Miro Cerar. Prva težava je, da tekmujejo med sabo in da vsi segajo v isti volilni bazen. Druga pa, da je treba na volitvah najprej zmagati.

Scenarij, po katerem Janezu Janši – če bi seveda zmagal – ne bo uspelo sestaviti koalicije in bo za njim dobil priložnost drugouvrščeni, je nekoliko bizaren. Kajti po volilni nedelji vedno pride ponedeljek. O katerem je Janša na POP TV povedal takole:

"Tukaj stojijo nekateri , ki govorijo, da ne bodo šli v koalicijo z nami, smo to že doživeli na prejšnjih volitvah, so prvi, ki pokličejo v ponedeljek, nekateri že v nedeljo."

Zdi se, da bodo volitve tokrat v prvi vrsti test sprememb v družbi in šele potem priljubljenosti političnih strank. Teme, o katerih govorijo, so drugačne od prejšnjih. Kriza je izginila, o moralni prenovi tokrat niti besede. Pač pa zdaj brez zavor o predragih beguncih, nevladnih organizacijah, celo o pravicah žensk.

Slovenija je medtem za hip postala središče sveta s praznovanjem svetovnega dneva čebel. Mimogrede je Čebelarska zveza poslala koristen nasvet političnim tekmecem za čas, ko bodo upravljali državo.

"Če bi država funkcionirala tako, kot je delovala naša skupina od ideje do razglasitve, bi se v državi cedila med in mleko."

Mednarodna javnost je za nekaj trenutkov obstala. Ne zaradi trpljenja ljudi na Bližnjem vzhodu, odpovedi srečanja voditeljev ZDA in Severne Koreje ali brexita. Razlog je bila poroka britanskega princa in ameriške Pepelke, ki sta jo v neposrednem prenosu spremljali menda kar dve milijardi gledalcev.

Ali pa ljudje v negotovem svetu preprosto potrebujemo srečne konce. Slovenijo je na noge znova spravila košarka in zlati mladenič s polnim kovčkom nagrad. Luka Dončić. O Luki ni česa dodati. Vprašanje pa je, zakaj šport po večini navdušuje, povezuje, navdihuje, politika pa jezi, razočara in spravlja v malodušje. Kdor bi našel odgovor, bi dobil tudi letošnjo volilno bitko.

Zelo mogoče je, da se bodo politični zapleti po volilni nedelji šele prav začeli. A takrat državljani ne bomo imeli nobenega vpliva več.

 

Tanja Starič