Začenjamo odštevanje do SP v nogometu. Prva zgodba je o razvpitem izboru Rusije za prizorišče letošnjega prvenstva.

14 dni pred svetovnim prvenstvom začenjamo niz tematskih prispevkov o tem največjem športnem dogodku letošnjega leta. Prva tema je vnaprej znani izbor države gostiteljice. Leta 2010 je tedanji predsednik Mednarodne nogometne zveze FIFA Sepp Blatter igral vlogo nevedneža, ko so na prireditvi v Zürichu razglasili gostitelja letošnjega prvenstva. Pet let pozneje, ko mu je na predsedniškem mestu zaradi korupcijskih preiskav že pošteno tekla voda v grlo, je v intervjujih povedal, da je bil s člani izvršnega odbora FIFA dogovorjen, da prvenstvo 2018 dodelijo Rusiji, prvenstvo 2022 pa ZDA. Zagodel mu jo je predsednik Evropske zveze UEFA Michel Platini, ki je evropske glasove za 2022 preusmeril na Katar in tako so Američani ostali brez pričakovanega prvenstva.

Za svetovno prvenstvo 2010 so se sicer potegovale: skupna kandidatura Španije in Portugalske, skupna kandidatura Belgije in Nizozemske, Anglija in Rusija. V očeh svetovne športne javnosti je bila favorit domovina nogometa Anglija, vendar je na koncu dobila en sam glas. Zakaj, lahko slišite v prispevku.

Pa tudi o tem, kako je Blatter v nogometno godljo in posledično suspenz s seboj potegnil Platinija ter kako bo z izborom prirediteljev svetovnih prvenstev odslej.

Igor Tominec