Frekvenca X

KVIZ: V fuzijski reaktor ITER gre …

Med pravilnimi odgovori smo izžrebali potnika, ki se bo brezplačno pridružil strokovni ekskurziji v Francijo

tokamak-full
foto: ITER organization

V kvizu je sodelovalo več kot 150 udeležencev, na vseh osem odgovorov jih je pravilno odgovorilo 87. Žreb je določil, da se bo skupini raziskovalcev in drugih obiskovalcev pri ogledu gradbišča reaktorja ITER pridružil Michel Adamič. Za pravilno rešena vprašanja smo podelili tudi tri lične skodelice Eurofusion, prejmejo jih Vesna Kokalj, Andreja Erste in Tatjana R.

Kviz sta omogočila Slovenska fuzijska asociacija in Znanost na cesti. Hvala vsem za sodelovanje!

Gradnja fuzijskega reaktorja ITER v Franciji je največji in najbolj ambiciozen projekt človeštva doslej. V njem sodelujejo tudi slovenski raziskovalci in razvijalci, združeni v Slovenski fuzijski asociaciji.  ITER je zadnji poskusni fuzijski reaktor pred izgradnjo prve demonstracijske elektrarne. Je izredno zapletena naprava – tokamak, ki bo predvidoma dokazala, da je s fuzijo lahkih jeder mogoče kontrolirano pridobivati velike količine energije.

Gradnja se je prevesila v drugo polovico in na gradbišču blizu Cadaracha v Provansi so dela v polnem teku. Stanje pred dvema letoma smo si pred meseci ogledali v dokumentarnem filmu Let there be light, konec maja pa se bomo odzvali povabilu in si dela ogledali tudi v živo.

Kaj bo s fuzijo?

Ogledu se bo kot izžrebani udeleženec kviza pridružil študent Michel Adamič. Ko smo ga obvestili o nagradi, je povedal, da je že od gimnazije fasciniran nad jedrsko energijo: “Spomnim se, da se je že takrat veliko govorilo o fuziji in reaktorju ITER. Takrat nisem verjel, da bodo kaj takega dejansko kdaj uspeli izdelati. Zdaj kot študent fizike o jedrski energiji vem veliko več, predvsem o fisiji, ki je gonilo klasičnih jedrskih reaktorjev. Medtem pa o fuziji na Zemlji še nisem veliko slišal, ker še vedno nekoliko meji na znanstveno fantastiko. Ravno zato sem še bolj navdušen, da bom lahko ta slavni stroj v Cadarachu videl v gradnji, in to v živo.”

“Pustimo se presenetiti, prepričan pa sem, da nas v vsakem primeru čaka “svetla” prihodnost.”

Kviz se mu kot fiziku ni zdel preveč zahteven, čeprav je za kakšen podatek tu in tam moral poseči po svoji Mali enciklopediji jedrske energije, super knjigi, ki ga navdušuje že od malega. “Kaj pa bo s fuzijo? To je veliko vprašanje. Res me zanima, kako bodo takšne strahotno kompleksne in drage naprave konkurirale strmoglavljanju cen obnovljivih virov energije. Pustimo se presenetiti, prepričan pa sem, da nas v vsakem primeru čaka “svetla” prihodnost.”