Ime tedna

Možgani so kot prstni odtisi

Za ime tedna ste izbrali Miho Kosa, vodjo Hiše eksperimentov

MihaKos-740×494
Miha Kos
foto: Radioprvi

Izbrali ste osebo, ki je najbolj zaznamovala pretekli teden. To je postal Miha Kos, vodja Hiše eksperimentov, kjer z inovativnostjo pri spodbujanju ustvarjalne radovednosti otrok in mladih, že več kot 20 let skrbi za neprecenljiv prispevek k promociji znanosti. Za številne dejavnosti ga je z medaljo za zasluge odlikoval tudi predsednik republike.

"Medalja je košček kovine in daje prijeten občutek, saj vidiš, da nekdo ceni tvoje delo. Najlepše pa je, ko vidiš, da ljudje z našo pomočjo spreminjajo svoje življenje in vzgajajo kritično mnenje."

Miha Kos še pravi, da je zelo radoveden človek. Če zna kdo na enostaven način obrazložiti stvar, je to po njegovem mnenju primerna odskočna deska, da določeno tematiko človek raziskuje.

"Možgani so kot prstni odtisi. Eni so bolj dovzetni za fiziko, drugi za ekonomijo, tretji za politiko. Moraš slišati, kje najbolje zveniš. V šolah ne bi smeli imeti učiteljev, ki so samo to. Morali bi imeti navduševalce. Šola bi morala biti varen prostor za delanje napak."

Hiša eksperimentov je edina takšna hiša na svetu, ki zdaj deluje že 22 let. Podobne hiše se imenujejo centri znanosti. Ime njihove hiše je zavarovano na Uradu RS za intelektualno lastnino.

"Znanje in dobro ekipo že imamo. Potrebujemo le podporo države v obliki prostora in denarja."

Kandidata sta bila še:

Lenčka Kupper, koroška avtorica otroške poezije, lutkovnih iger, pravljic in pripovedk, ki je praznovala 80 let. Med več kot 200 otroškimi pesmimi so številne ponarodele, več njenih pesmi pa so priredili tudi za odrasle zbore. Nedavno je prejela tudi Tischlerjevo nagrado.

Peter Križan, fizik, ki je imel s skupino slovenskih znanstvenikov pomembno vlogo pri nadgradnji trkalnika Super KEKB na Japonskem, s katerim bodo odkrivali znake nove fizike in nova dejstva o nastanku našega vesolja.

Rezultati

Loading ... Loading ...

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.