40 milijonov prodanih knjig, prevedenih v 40 jezikov, cel kup nagrad in zvezdniški status na Norveškem, od koder prihaja – tako bi najlažje opisali dosežke pisatelja kriminalnih romanov Joa Nesboja. Njegov glavni knjižni lik inšpektor Harry Hole je vse prej kot običajen povprečnež – veliko večino časa je to prenapeta in neznosna oseba z bogato zgodovino zlorabe drog in alkohola, precejšnjim številom razpadlih zvez in temačnih epizod v življenju.

Kako razmišlja njegov stvaritelj, ki je bil nekdaj uspešen nogometaš, vojaški pilot, borzni posrednik in velika rock zvezda, ob obisku Slovenije pa je šel plezati na Osp, slišite v oddaji Evropa osebno.

Jo Nesbø, norveški pisatelj, ki je bil nekdaj uspešen nogometaš, borzni posrednik in velika rock zvezda. Ob obisku Slovenije je šel plezati na Osp

40 milijonov prodanih knjig, prevedenih v 40 jezikov, cel kup nagrad in zvezdniški status na Norveškem, od koder prihaja – tako bi najlažje opisali dosežke pisatelja kriminalnih romanov Joa Nesbøja. Njegov glavni knjižni lik inšpektor Harry Hole je vse prej kot običajen povprečnež – veliko večino časa je to prenapeta in neznosna oseba z bogato zgodovino zlorabe drog in alkohola, precejšnjim številom razpadlih zvez in temačnih epizod v življenju. “Harry Hole je pravi lik, značaj. Ni moj alter ego ali kaj podobnega, je pa lik, na katerega lahko projiciram svoj okus za popularno kulturo, svetovne nazore, smisel za humor in podobno. Je zelo izrazit, intenziven tip. Je take vrste človek, s katerim rad preživiš konec tedna, ampak v ponedeljek si zelo želiš, da ne bi poklical.

“Vsako zgodbarstvo se vrti okrog konflikta. V klasični kriminalki imate vedno konflikte na zunanji ravni, moj lik Harry Hole pa se bori tudi s svojimi notranjimi demoni. To dela njega in ostale like zanimive.”

Zaradi temačnega vzdušja v kriminalkah je Jo Nesbø postal eden najvidnejših skandinavskih pisateljev. Tudi v Sloveniji je skandinavski noir postal zelo priljubljen. Več uspešnih romanov različnih pisateljev, nekaj televizijskih serij in filmov je v Sloveniji hitro našlo svoje občinstvo. Nesbøja to ne preseneča.

“Ob mojem obisku sem opazil kar nekaj očitnih podobnosti med slovensko in skandinavsko družbo. Obe sta družbi blaginje, obe sta precej organizirani, gre za majhne države. Norveška ima le dvakrat več prebivalcev od Slovenije, še vedno pa se lahko poistovetim tako s pokrajino kot nečem, kar se mi zdi psihologija naroda.”

Radovednost je ena njegovih izrazitih značajskih lastnosti, kar izdaja tudi njegov življenjepis. V mladosti je bil uspešen nogometaš, želel je profesionalno igrati za angleški Tottenham, a ga je pri 19-ih letih ustavila huda poškodba. Na Norveškem je zato zvezdniški status dobil pozneje, z bendom Di Derre, ki je imel v devetdesetih letih nekaj velikih hitov in na neki točki celo 180 koncertov v enem letu.

“Po svoje lahko primerjam rockzvezdništvo z zdajšnjim zvezdništvom, razlika je le, da ko stopiš na oder z bendom, je v redu, da ljudje, še posebej dekleta, začnejo kričati. Pisateljem se to ne dogaja, čeprav … Zdaj se je to občasno začelo dogajati tudi pisateljem. V bistvu je kar podobno, ja.”

Jo Nesbø med podpisovanjem knjig v Ljubljani

foto: Val 202

Jan Grilc