Nova evropska uredba o varstvu osebnih podatkov pri samem delu s podatki ne prinaša veliko novosti

Nova evropska uredba o varstvu osebnih podatkov pri samem delu s podatki ne prinaša veliko novosti

Številne podatke otrok in njihovih družin, ki so vključeni v pomoč projekta Botrstvo, pri ZPM Ljubljana Moste-Polje že od samih začetkov humanitarnih programov zbirajo z vso skrbnostjo in z zavedanjem, za kako zelo zaupne in občutljive informacije gre.

Z vsemi najvišjimi standardi so že doslej bili zaščiteni tako podatki tistih, ki so vključeni v Botrstvo ali v sorodne humanitarne programe ZPM Ljubljana Moste Polje, kot tudi tistih, ki so le občasno vključeni v povsem samoplačniške dejavnosti kot so tabori, počitniška varstva ali letovanja. Prav tako so skrbno varovani podatki botrov in donatorjev. Zato nova evropska uredba o varovanju podatkov v njihovo delovanje ne prinaša bistvenih novosti.

“Zbiramo podatke za določen namen, to so tisti podatki, na podlagi katerih lahko določimo najbolj učinkovite oblike pomoči. Prosilci pa podpišejo izjavo, da se strinjajo z obdelavo teh podatkov.” Tanja Petek, vodja  ZPM Ljubljana Moste-Polje

Za podatke bo torej poskrbljeno, s prejemanjem višje denarne socialne pomoči pa ne bo šlo tako preprosto. Njeno zvišanje za 88 evrov je bilo sprejeto pred tedni, vendar zvišanje ni avtomatično. Kar pomeni, da morajo do konca julija novo vlogo oddati tudi tisti, ki že imajo izdano veljavno odločbo za denarno socialno pomoč. Tisti, ki nameravajo šele zaprositi zanjo, pa imajo časa le še nekaj dni, do vključno četrtka, 31.5.

Več informacij: http://www.mddsz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/8425/

Jana Vidic