Tudi na področju fizioterapije so ponekod dolge čakalne dobe velik problem. A izvajalci storitev opozarjajo, da nezanemarljiv del problema prispevajo tudi tisti bolniki, ki sploh ne odpovedo terapije, če se je ne morejo udeležiti oz. to storijo bistveno prepozno. Izvajalci take, zadnji hip odpovedane termine sicer skušajo zapolniti s klicanjem bolnikov na čakalni listi. A ker gre praviloma za res kratke roke, le dan ali dva pred samim začetkom terapije, se mnogi čakajoči zaradi delovnih obveznosti na povabilo ne morejo odzvati. Tako se dogaja, da termini ostajajo nezasedeni kljub dolgim čakalnim dobam.

Izvajalci storitev opozarjajo, da nezanemarljiv del problema prispevajo tudi tisti bolniki, ki sploh ne odpovedo terapije, če se je ne morejo udeležiti

Tudi na področju fizioterapije so ponekod dolge čakalne dobe velik problem. A izvajalci storitev opozarjajo, da nezanemarljiv del problema prispevajo tudi tisti bolniki, ki sploh ne odpovedo terapije, če se je ne morejo udeležiti oz. to storijo bistveno prepozno. Izvajalci zadnji hip odpovedane termine sicer skušajo zapolniti s klicanjem bolnikov na čakalni listi. A ker gre praviloma za res kratke roke, le dan ali dva pred samim začetkom terapije, se številni čakajoči zaradi delovnih obveznosti na povabilo ne morejo odzvati. Tako se dogaja, da termini ostajajo nezasedeni kljub dolgim čakalnim dobam.

Čeprav namreč nova ureditev že od začetka leta bistveno strožje obravnava tiste bolnike, ki te svoje dolžnosti ne izpolnijo, se čakalne dobe na fizioterapiji  podaljšujejo. V povprečju te zdaj znašajo 110 dni za nujne primere in več kot 190 za redno čakajoče, več kot 13.000 bolnikov čaka dlje od dopustne dobe. To je seveda povprečje, sicer pa po podatkih s spletne strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje tudi za tiste z rednimi napotnicami ponekod čakalnih dob sploh ni, trenutno rekorden čas pa je na Jesenicah, tam bi na vrsto prišli šele čez 430 dni.

Mateja Brežan