Študentski protesti maja 1968 so načeli številna bivanjska vprašanja družbe, kjerkoli so že potekali, tako v Franciji, Nemčiji, Združenih državah Amerike, Jugoslaviji, kot tudi pozneje tistega leta na Češkoslovaškem, ko so sovjetski tanki zavzeli ulice in se je zgodila praška pomlad. Bodimo realisti, zahtevajmo nemogoče! To je eno izmed najbolj znanih revolucionarnih gesel iz leta 1968. Koliko je še realno in koliko (ne)mogoče, bomo maja in junija preverjali v posebni seriji podkastov na Valu 202. Z udeleženci takratnih dogodkov bomo analizirali zdajšnje razmere in preverili, koliko še držijo in ali so se sploh uresničile ideje iz leta 1968. Današnje študente pa bomo izzvali s vprašanji, za kaj in kako se je sploh vredno boriti.

V uvodnem prispevku objavljamo del reportaže iz Pariza, ki je nastala na prizorišču najbolj odmevnih dogodkov iz leta 1968. Spominjamo se tudi upora v študentskem naselju v Ljubljani.

Kaj je ostalo od idej maja leta 1968, ko so se študenti in delavci po Evropi množično uprli obstoječim vzorcem družbe?

Študentski protesti maja 1968 so načeli številna bivanjska vprašanja družbe, kjer koli so že potekali, tako v Franciji, Nemčiji, Združenih državah Amerike, Jugoslaviji, kot tudi pozneje tistega leta na Češkoslovaškem, ko so sovjetski tanki zavzeli ulice in se je zgodila praška pomlad.

Bodimo realisti, zahtevajmo nemogoče! To je eno izmed najbolj znanih revolucionarnih gesel iz leta 1968. Koliko je še realno in koliko (ne)mogoče, bomo maja in junija preverjali v posebni seriji podkastov na Valu 202. Z udeleženci takratnih dogodkov bomo analizirali zdajšnje razmere in preverili, koliko še držijo in ali so se sploh uresničile ideje iz leta 1968. Današnje študente pa bomo izzvali z vprašanji, za kaj in kako se je sploh vredno boriti.

V uvodnem prispevku objavljamo del reportaže iz Pariza, ki je nastala na prizorišču najbolj odmevnih dogodkov iz leta 1968. Spominjamo se tudi upora v študentskem naselju v Ljubljani.

Kako osmišljamo 50 let zgodovine, kako vidimo razmere v letu 2018 in predvsem, kam bo šla naša družba v naslednjih petih desetletjih. Je še vredno biti realist in zahtevati nemogoče? Res vsak revolucionar na koncu postane pragmatik in konservativec? Kaj in kakšno svobodo si želimo?

Gašper Andrinek, Luka Hvalc