Leseni pri ravnanju z lesom

Slovenija je ena od štirih najbolj gozdnatih držav v Evropi, v vrhu smo tudi po lesenosti pri ravnanju s svojim naravnim bogastvom

foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Po podatkih Zavoda za gozdove sodi Slovenija med štiri najbolj gozdnate države Evrope. Za Finsko, Estonijo in Latvijo. Gozdovi pokrivajo približno 60 odstotkov države. Ob tem pa je Slovenija tudi v vrhu po lesenosti pri ravnanju s svojim naravnim bogastvom. Po propadu večjih lesnih podjetij sredi 90. let prejšnjega stoletja zdaj pri nas lesno-predelovalne industrije, če odštejemo družinska podjetja, tako rekoč ni in država večino lesa izvozi kar v obliki hlodovine k sosedom.

“Ko smo se osamosvojili, so zaradi neumnih ali neustreznih ukrepov vseh vlad to panogo popolnoma uničili. V sosednjih državah je medtem, ko smo pri nas izgubili 30.000 delovnih mest, ta panoga rasla.” – dr. Franc Pohleven, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, ki je vso svojo kariero predaval na Biotehniški fakulteti v Ljubljani

Poleg tega pa namesto uporabe v industriji Slovenci les najraje kurimo in, kot kaže, smo pozabili, zakaj je les dober in za kaj vse uporaben material. Med pohištvom in kolesi se na trgu najdejo tudi lesene obleke, torbice, kravate, klobuki in druge oblikovne in uporabne lesene stvari.

Da bi ljudje, predvsem pa država, spet začela ceniti les, skušajo doseči tudi sodelujoči na dogodku Čar lesa, ki bo letos na vrsti že desetič.