Po podatkih Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je v Sloveniji 83 odstotkov družinskih podjetij, dve tretjini pa pri prenosu na mlajšo generacijo propade. Kaj bi lahko naredili za to, da bi bil prenos na naslednike bolj uspešen? Kako so oz. bodo prehod izpeljali v dveh uspešnih slovenskih podjetjih: vrhniškem Siliku in lendavskem Varisu?

Kaj bi lahko naredili za to, da bi bil prenos na naslednike bolj uspešen? Dve tretjini podjetij pri prenosu na mlajši rod propadeta

Po podatkih Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je v Sloveniji 83 odstotkov družinskih podjetij, dve tretjini pa pri prenosu na mlajšo generacijo propadeta. Kaj bi lahko naredili za to, da bi bil prenos na naslednike uspešnejši? Kako so oz. bodo prehod izpeljali v dveh uspešnih slovenskih podjetjih: vrhniškem Siliku in lendavskem Varisu?

V dobrih treh desetletjih je Janez Koprivec iz obrtniške delavnice z enim zaposlenim zgradil podjetje s 370 zaposlenimi. V podjetju Siliko na Vrhniki delajo tudi trije od njegovih štirih otrok, a, kot pravi, jih vodstvene funkcije ta hip ne zanimajo: “Kot oče sicer nekako naravno upam, da bodo otroci to nadaljevali.

Mag. Sabina Sobočan pa se je kljub svojim in očetovim pomislekom odločila, da pride na Varis. Kot dodaja, je bil očetov glavni pomislek, da bo težko vodila gradbeno podjetje, ker ni študirala gradbeništva. Sama ima rada izzive, meni, da je bilo dobro, da je imela prej svojo kariero kot revizorka.

Družinska podjetja so temelj slovenskega gospodarstva, več kot 80 odstotkov vseh podjetij v Sloveniji je družinskih. Zato jim veliko pozornosti namenjajo tudi v Podjetniškem centru Pegasus; direktor dr. Robert Ličen ugotavlja, da je med prvo in drugo generacijo podjetnikov bistvena razlika, prva generacija je podjetje postavila iz nič, nasledniki prevzamejo podjetje z več kot sto zaposlenimi. Nasledniki naj bi se na prevzem podjetja pripravljali od pet do sedem let, težava pa lahko nastopi, če ustanovitelj podjetja – po večini torej starši – ne želi izpustiti vajeti iz rok.

___________

Finančni komentar je tokrat prispeval Luka Gubo, upravljalec skladov iz družbe Numerica Partners.

Anja Hlača Ferjančič