Evropa mora postati najbolj zaželen končni cilj tehnologij verižnih podatkovnih blokov oziroma tehnologije blockchain, so si bili enotni vsi sodelujoči na prvem vrhu o tehnologijah podatkovnih verižnih blokov v Evropi. Podjetja s to tehnologijo predstavljajo novo vejo industrije in postavljajo uporabnika digitalnih storitev na prvo mesto. Sicer pa je na prvem mestu po številu projektov na odstotek prebivalstva prav Slovenija.

Sprašujemo se, kako ji je uspelo postati vodilna na področju tehnologije verižnih podatkovnih blokov, kje vse se da uporabiti to tehnologijo in ali so kriptovalute novo zlato. Več s sogovorniki: Josephom Lubinom, soustanoviteljem Ethereuma, Ralfom Glabischnigom, ustanoviteljem podjetja Crypto Valley Labs, glasbenico in grammyjevo nagrajenko Imogen Heap, ustanoviteljico podjetja MyCelia, in Tanjo Bivic, predsednico združenja Blockchain Alliance Europe.

Kako smo postali vodilni na tem področju, kje vse se da uporabiti to tehnologijo in ali so kriptovalute novo zlato

Evropa mora postati najbolj zaželen končni cilj tehnologij verižnih podatkovnih blokov oziroma tehnologije blockchain, je pretekli teden na odprtju prvega vrha o tehnologijah podatkovnih verižnih blokov v Evropi dejal premier dr. Miro Cerar. Podjetja s to tehnologijo predstavljajo novo vejo industrije in postavljajo uporabnika digitalnih storitev na prvo mesto.

“S tehnologijo verižnih podatkovnih blokov ne potrebujemo posrednika, denimo notarja, saj se bodo dokumenti sami overili. S tehnologijo boste lahko preverili, ali so vaše superge avtentične. Tam boste lahko najeli glasbenika,” Tanja Bivic, predsednica Blockchain Alliance Europe

Sicer pa je na prvem mestu po številu projektov na odstotek prebivalstva prav Slovenija. Soustanovitelj druge največje kriptovalute na svetu Ether Joseph Lubin pravi, da tudi zato, ker lahko s svojim poslom začnete kjerkoli na svetu.

“Tehnologija podatkovnih verižnih blokov je globalna. Tisti, ki so delali v tehnologiji, so se včasih morali preseliti v kakšno večje mesto ali v Silicijevo dolino. V tem času pa se premikamo k temu, da lahko aktiviramo različne projekte kjer koli v svetu.”

Več o tem, kako je Sloveniji uspelo postati vodilna na področju tehnologije verižnih podatkovnih blokov, kje vse se da uporabiti to tehnologijo in ali so kriptovalute novo zlato, pa s sogovorniki: Josephom Lubinom, soustanoviteljem Ethereuma, Ralfom Glabischnigom, ustanoviteljem podjetja Crypto Valley Labs, glasbenico in grammyjevo nagrajenko Imogen Heap, ustanoviteljico podjetja MyCelia, in Tanjo Bivic, predsednico združenja Blockchain Alliance Europe.

Maja Stepančič