Pesnik, dramatik, esejist, režiser in dramaturg Ivo Svetina o protestih in uporu, zadnji veliki utopiji ter poeziji kot soli življenja

Sodobnik študentskih majskih nemirov leta 1968, Ivo Svetina. Njegov gostitelj Damjan Zorc je ves čas slutil, da zna biti namrgodeni gospod, ki zre v nas z uradnih fotografij, med pogovorom poln domislic in smeha. Slovenski pesnik, dramatik, esejist, režiser, dramaturg, predsednik Društva slovenskih pisateljev (že drugi mandat), kritik, upornik, stari hipi ... Med naštevanjem epitet, ki sodijo k imenu Ivo Svetina, smo že uvodoma izvrtali njegovo najljubšo: "Poezija je sol mojega življenja. Je medij, jezik, s katerim lahko človek izreka intimne misli."

Naroči se na novo serijo podkastov Vala 202! Zgodbe: Izgubljeni v revolucijah. V prvem delu podkasta smo v Parizu in Ljubljani na sledi protestniškemu duhu iz leta 1968, hkrati pa iščemo prioritete modernih e-upornikov.

Najraje komunicira s pisano besedo, tudi telefonskih pogovorov ne mara. "Kako smo takrat komunicirali, ko še ni bilo mobilnih telefonov? Normalno. Nobenega randija nisem zamudil. Nasedli smo v neki naivni otroški veri, da bo prihodnost lepša, če bomo uporabljali tehnologijo."

"Današnja situacija mladih se mi zdi katastrofalna. Njihova prihodnost je grožnja, ne obet. Politika bi morala začeti konkretno uresničevati svoje prazne besede."

Ne verjame, da se danes da kaj doseči z dialogom, ker je druga stran - torej oblast - gluha. "Kaj nam torej drugega ostane?"

"Študentski protesti po celem svetu leta 68 so nam dali upanje. To je bila zadnja velika utopija."

Damjan Zorc