Obiskali smo razstavo Ogenj na odru, ki so jo danes opoldne odprli v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani in predstavlja litografski opus izjemnega filmskega ustvarjalca Davida Lyncha. Mladinska knjiga pa je v zbirkah Roman in Kapučino predstavila štiri nova prevedena dela.

Obiskali smo razstavo izjemnega filmskega ustvarjalca Davida Lyncha

Razstavo Ogenj na odru so danes opoldne odprli v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani, vendar na njej ne predstavljajo filmskega ustvarjanja Davida Lyncha, pač pa njegov litografski opus.

“Mnogi celo pravijo, da njegovi filmi najprej nastanejo kot risbe, slike ali grafike, šele kasneje pa se prelevijo v filmsko oziroma gibljivo sliko.” – kustos Božidar Zrinski

Mladinska knjiga je v zbirkah Roman in Kapučino predstavila štiri nova prevedena dela. Pasja pomlad francoskega nobelovca Patricka Modiana se posveča človekovemu spominjanju, gnanosti in trudu, da bi se ohranili in sestavili delčki preteklosti. Juda je najnovejši roman izraelskega romanopisca Amosa Oza in je zgodba o rojstvu sodobnega Izraela, o sanjačih in realistih in o tem, kako se ljudje spopadajo z žrtvovanjem svojih bližnjih.

Roman pisatelja Gaela Fayea Mala dežela govori o desetletnem Gabrielu, ki živi s starši in sestrico v premožni soseski burundijskega glavnega mesta. A spokoj otroških dni se razblini, ko v mali afriški državi izbruhne državljanska vojna, ki Gabriela in njegovo družino zaznamuje za vedno. Tisti, ki smo ga oboževali pa je roman pisateljice Catherine Cusset, ki v pretresljivi pripovedi obudi izgubljenega prijatelja, za katerim se skriva resnična oseba.

Jolanda Fele, Matevž Polajnar