Rana ura, slovenskih fantov grob, je eden najbolj ustaljenih slovenskih antipregovorov, ki je nastal s križanjem dveh pregovorov. Izraz antipregovor se je v jezikoslovju prvič pojavil v začetku 80-ih let, ko je paremiolog Wolfgang Mieder izdal zbirko takih izrazov. “Gre za parodijo znanih pregovorov, ki poleg tega, da prinašajo parodijo osnovne enote, tudi zabavajo,” razlaga jezikoslovec z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša dr. Matej Meterc.

Rana ura, slovenskih fantov grob, je eden najbolj ustaljenih slovenskih antipregovorov, ki je nastal s križanjem pregovora in citata

Izraz antipregovor se je v jezikoslovju prvič pojavil v začetku 80-ih let, ko je paremiolog Wolfgang Mieder izdal zbirko takih izrazov. "Gre za parodijo znanih pregovorov, ki poleg tega, da prinašajo parodijo osnovne enote, tudi zabavajo," razlaga jezikoslovec z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša dr. Matej Meterc.

Kdor drugemu jamo koplje, sam bager plača. 

Kdor drugemu jamo koplje, je gradbinec.

Kdor drugemo jamo koplje, je grobar.

Dr. Matej Meterc pravi, da se zgodi domino efekt. "Iz znane enote nastane popularna prenovitev, ki sproži nadaljne prenovitve. Po znanem vzorcu ustvarimo veliko sorodnih enot." 

Kdor visoko leta, je pilot.

Kdor visoko leta, ima lep razgled.

Kdor visoko leta, daleč vidi. 

Kdor visoko leta, sam vanjo pade. #antipregovori

— Matej Klinc (@Klino88) May 11, 2018

@Val202 Kdor visoko leta, naj ne je!

— Maldrgač (@JernejSmajdek) May 11, 2018

“Zmedeni” kolega je nekoč dejal... Kdor drugemu jamo koplje...zlata ura ?

— Dom (@domplan_) May 11, 2018

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj