Gospa v vnukovih sms sporočilih opaža popačeno slovenščino, nekatere moti napačna raba dvojine, druge neuporaba rodilnika. Kaj pa vas? Profesorica francoščine in literarna komparativistka Nina Gostiša in doktor fizike Anton Gradišek z akcijo Pazi na jezik v okviru organizacije Rotary opozarjata na (ne)pravilno rabo slovenskega jezika v vsakdanji govorici in javni rabi.

Gospa v vnukovih SMS-sporočilih opaža popačeno slovenščino, nekatere moti napačna raba dvojine, druge neuporaba rodilnika. Kaj pa vas?

Profesorica francoščine in literarna komparativistka Nina Gostiša in doktor fizike Anton Gradišek z akcijo Pazi na jezik v okviru organizacije Rotary opozarjata na (ne)pravilno rabo slovenskega jezika v vsakdanji govorici in javni rabi.

Anton Gradišek: "Mislim, da sem nekajkrat popravil vejico na hišnem redu. Postavljanje vejic je grozna zadeva. Zanimivo, v nekaterih strokah vejice postavljajo na mesta, kjer niso potrebne, v želji, da bi bilo besedilo bolj berljivo."

Nina Gostiša razlaga, da je enega najbolj burnih odzivov doživel plakat, na katerem je pisalo: "S Tomotom greva na pivo." Pravilno bi bilo: "S Tomom greva na pivo." Ljudje so izumljali pravila in različice zapisa, neki uporabnik je na Facebooku zapisal: "Morda je prijatelju ime Tomoto in je iz Japonske, pa bo že držalo, da greva s Tomotom na pivo!"

Geografsko: področje namesto območje.
Sklanjanje beseda skripta.

— Blažena Repca (@blazena_repca) May 4, 2018

"Rabim nekaj narediti". Moja večna bolečina. :)

— Nataša (@PerfidiaDonat) May 4, 2018

Le-ta. Kot praskanje z nohti po tabli. Pa kateri namesto ki. In seveda v kolikor namesto če.

— Nina Kožar ? (@opica) May 4, 2018

Ko nekdo reče “gre se za to” ... vedno malo žleht pripomnim, da se gre zato, da se kam pride.

— Katarina Dobranovic (@KatarinaDbr) May 3, 2018

Polvikanje, napačno naglaševanje besede "zakon" v sklonu in napačna raba pridevniške oblike "potrebno", kjer bi moral stati "treba". "Treba je biti potreben," se je izkazala kot zelo uporabna fraza za razlago napake.
Na svoje napake sem bistveno manj občutljiva.

— NežaPrah (@PrahNeza) May 3, 2018

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj