Ime tedna je postal Maksimiljan Kadivec, vodja nacionalnega programa Dora za zgodnje odkrivanje raka dojk. V 10 letih delovanja so program uspešno razširili na vse slovenske regije, vsem ženskam med 50. in 69. letom omogočili enakopravno obravnavo, v prihodnosti pa načrtujejo zmanjšanje umrljivost za rakom dojk do 30 %.

Ime tedna je Maksimiljan Kadivec, vodja nacionalnega programa Dora za zgodnje odkrivanje raka na dojki

Ime tedna je postal Maksimiljan Kadivec, vodja nacionalnega programa Dora za zgodnje odkrivanje raka na dojki. V desetih letih delovanja so program uspešno razširili na vse slovenske regije, vsem ženskam med 50. in 69. letom omogočili enakopravno obravnavo, v prihodnosti pa načrtujejo zmanjšanje umrljivosti za rakom na dojki do 30 odstotkov. "Zdaj smo vsem zagotovili enake pogoje, delujemo po vsej Sloveniji. Vsak center je moral izpolniti 70 pogojev, nadziramo tudi kakovost."

"Tuji strokovnjaki poročajo, da je slovenski program Dora najboljše organizirani preventivni program v 21. stoletju."

V desetih letih so opravili več kot 300.000 mamografij, v odmaknjenih predelih Slovenije še vedno delujejo tudi tri mobilne enote. Odzivnost želijo z ozaveščanjem žensk še povečati. "Ob začetku izvajanja programa je bila odzivnost manjša. Zdaj je ponekod že 95-odstotna."

"Ko smo gradili program, smo začeli uporabljati tudi računalniško aplikacijo, v katero se vnašajo podatki o vseh ženskah, ki so vabljene na preglede, in kazalci kakovosti."

Kandidata sta bila tudi:

Milan Jesih, pesnik, ki je za pesniško zbirko Maršal prejel nagrado Društva slovenskih literarnih kritikov za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu. 88 pesmi lahkotne jezikovne igrivosti je v zbirki strnil okoli enega samega motivnega jedra, zgodbe o maršalu.

Ifigenija Simonović, predsednica Slovenskega centra Pen, v okviru katerega že 50 let organizirajo mednarodna srečanja pisateljev na Bledu. V tem času so gostili številne priznane avtorje in so edini v Evropi, ki pisatelje z vseh celin združujejo vedno na istem mestu.

Glasuj za ime tedna

Rezultati

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Miha Švalj