V društvu Ekologi brez meja so nekaj dni pred Svetovnim dnevom zemlje predstavili svoj dolgoročni okoljevarstveni načrt. V društvu so na ta način začeli priprave na že tretjo izvedbo okoljevarstvene akcije Očistimo Slovenijo, ki bo potekala 15-ega septembra. Tokrat dogodek organizirajo v okviru največjega okoljskega projekta v zgodovini človeštva, Očistimo svet 2018, pri nas pa bo akcija potekala pod geslom Še zadnjič. Zakaj tako poimenovanje, kako se v Sloveniji spopadamo s smetmi in divjimi odlagališči ter kakšne bodo dejavnosti Ekologov brez meja do septembra, sta povedala predsednica društva Urša Zgojznik in vodja popisa registra divjih odlagališč Jaka Kranjc.

V društvu Ekologi brez meja so nekaj dni pred Svetovnim dnevom zemlje predstavili svoj dolgoročni okoljevarstveni načrt

V društvu Ekologi brez meja začenjajo priprave na že tretjo izvedbo okoljevarstvene akcije Očistimo Slovenijo, ki bo potekala 15-ega septembra. Tokrat dogodek organizirajo v okviru največjega okoljskega projekta v zgodovini človeštva, Očistimo svet 2018, pri nas pa bo akcija potekala pod geslom Še zadnjič. Geslo zajema načrte društva, da v prihodnje dovolj ozavestijo državljane Slovenije, da čistilnih akcij ne bi več potrebovali, čeprav smo pri njihovi organizaciji zelo uspešni.

“Leta 2012 je po podatkih vodij zbirnih mest uradno sodelovalo 289.000 prostovoljcev iz cele Slovenije, kar je neverjetnih 14 % prebivalcev.”Urša Zgojznik, predsednica društva Ekologi brez meja

Eden izmed osrednjih ciljev akcije bo tudi obnovitev spletnega registra divjih odlagališč, ki ga je društvo ustanovilo pred desetimi leti. Trenutno je v registru približno 15.500 lokacij, od tega 4000 že očiščenih.

“Ključno bo, da ugotovimo kako živo je še divje odlaganje. Preverili bomo, koliko starih odlagališč je saniranih in koliko jih lahko še počaka na čiščenje, saj je bila tam škoda že narejena. Bolj je pomembno, da se lotimo žarišč, kjer ljudje aktivno zlorabljajo naravo.” Jaka Kranjc, vodja popisa registra divjih odlagališč

Vsi smo odgovorni za naše okolje in dobro počutje v naši državi, še dodajajo Ekologi brez meja, skupno dobrobit pa lahko dosežemo tudi z drugimi družbenokoristnimi aktivnostmi, ne samo z obsežnimi čistilnimi akcijami.

 

Matevž Polajnar