V 18. vzporednik se je tokrat oglasila dopisnica iz Berlina Polona Fijavž.

Nemčija se še vedno vsak dan ukvarja z antisemitsko tematiko, olje na ogenj pa je prilil fant, ki si je v okviru poskusa na ulici na glavo nadel judovsko pokrivalo in le nekaj časa je minilo, preden je bil napaden.

“Fant, ki je delal ta eksperiment je doživel celo dva napada. Najprej ga je napadel sirski begunec s pasom, ki je med pretepanjem vzklikal, da sovraži jude. Javnost se je odzvala, tako kot politični vrh. Angela Merkel se je pritožila nad povečanjem antisemitizma v državi, ki seje še bolj razširil s prihodom arabskih beguncev.”

Razprava, ki je v Nemčiji vedno zelo aktualna se je tako še bolj razvnela, ena izmed predstavnic politične levice v Nemčiji pa je na javni televiziji izjavila, da država, ki je zakrivila holokavst ne more trditi, da je antisemitizem uvožen.

Berlinsko letališče je nova neverjetna zgodba, saj gradnja nove infrastruktura zamuja že šest let, cena pa je narasla že za 300 odstotkov. Začetna cena je znašala dve milijardi evrov, zdaj pa je vsota že šest milijard evrov, pa čeprav je letališče še vedno gradbišče.

“To je eden največjih neuspehov Nemčije. Podobna zgodba se je odvila tudi v Stuttgartu. Sama sem večkrat prosila, da bi letališče obiskala s kamero, pa mi ni uspelo priti na gradbišče. Kasneje so nas novinarje povabili na ogled in povedali, kaj vse je šlo med gradnjo narobe.”

Damjan Zorc