Fotograf Henry Hargreaves uprizarja zadnje obroke pred usmrtitvijo: od ene same nerazkoščičene olive do vedra ocvrtega piščanca. Po podatkih organizacije Amnesty International so v letu 2016 smrtno kazen izrekli v 55-ih državah. Z obglavljanjem, obešanjem, smrtonosno injekcijo ali ustrelitvijo. Če se vam že ob omembi obrača želodec, si predstavljajte, da bi morali pred smrtjo naročiti zadnji obrok.

Fotograf Henry Hargreaves uprizarja zadnje obroke pred usmrtitvijo: od ene same nerazkoščičene olive do vedra ocvrtega piščanca

Po podatkih organizacije Amnesty International so v letu 2016 smrtno kazen izrekli v 55-ih državah. Z obglavljanjem, obešanjem, smrtonosno injekcijo ali ustrelitvijo. Če se vam že ob omembi obrača želodec, si predstavljajte, da bi morali pred smrtjo naročiti zadnji obrok.

S fenomenom poslednje izbire se je v serijah fotografij Brez repeteja in Leto usmrtitve ukvarjal novozelandski fotograf in umetnik Henry Hargreaves.

“Zadnji obrok kaže na zgodovino obsojencev. Večina obsojenih na smrt je odraščala v pomanjkanju, pod pragom revščine. Niso imeli možnosti uživati sveže hrane, jedli so procesirano in ocvrto hrano. Še ena dihotomija, večina ljudi, obsojenih na smrt, si ne more privoščiti niti svojega odvetnika, dodelijo jim državnega predstavnika. V veliko primerih so zaporniki slabo zastopani in sploh ne bi smeli biti obsojeni na smrt, a tako pač deluje ta sistem.”

John Wayne Gacy, 52 let. Posilstvo in 33 umorov. Usmrtitev s smrtonosno injekcijo. Zaželel si je ocvrte kozice, ocvrtega piščanca, krompirček in sveže jagode. Opomba: Preden je bil obsojen je vodil tri restavracije z ocvrtim piščancem.

Angel Nivel Diaz, 55 let. Umor, ugrabitev in oboroženi rop. Usmrtitev s smrtonosno injekcijo. Zavrnil je možnost izbire zadnjega obroka, zato so mu postregli zaporniškega, a je tudi tega odklonil.

Ronnie Lee Gardner, 49 let. Vlom, rop in dvojni umor. Usmrtitev s strelom. Naročil je jastoga, zrezek, jabolčno pito in vanilijev sladoled. Opomba: Med obrokom si je ogledal trilogijo Gospodar prstanov.

Uršula Zaletelj