Ne le za turistični razvoj, raziskave so pomembne za vse. Brez raziskovanja se ne moremo razvijati

Ne le za turistični razvoj, raziskave so pomembne za vse. Brez raziskovanja se ne moremo razvijati

Dr. Sara Dolničar se je rodila v Ljubljani. Ko je bila stara dva meseca, se je njena družina preselila na Dunaj, kjer se je šolala, doktorirala, po nekaj letih dela na univerzi pa se je odselila v Avstralijo, ne le zaradi poslovnih izzivov, tudi zato, ker si je vedno želela živeti ob morju.

”Vedno sem si želela živeti ob morju, kjer je toplo. Mene je vedno zeblo.”

Zdaj je dr. Sara Dolničar profesorica na univerzi Queensland v Avstraliji, ugledna raziskovalka na področju turizma, glavna urednica mednarodne znanstvene revije Annals of Tourism resarch, je tudi ambasadorica znanosti Republike Slovenije. Dolničarjeva sodeluje s portoroško Turistico in z Ekonomsko fakulteto v Ljubljani.

Osrednja tema turističnih raziskav v zadnjem času je, kako bi turizem postal okolju bolj prijazen, razlaga Dolničarjeva.

Za turizem so raziskave zelo pomembne, na podlagi raziskav se lažje in boljše odločamo. Znanje pa je  temelj turističnega razvoja, pravi dr. Sara Dolničar. Pred kratkim je izšla njena knjiga o novih načinih oddajanja zasebnih nastanitev v turizmu (Airbnb). S to knjigo odločevalcem sporoča, da ni enotne rešitve, da je omejevanje ali spodbujanje takšnega načina oddajanja namestitev odvisno od konkretnih destinacij.

”Razmisliti je treba, kdaj nam Airbnb pomaga, kdaj pa  ima negativne učinke.”

V Queenslandu dr. Sara Dolničar kot strokovnjakinja dejavno sodeluje pri iskanju rešitev. ”Mislim, da me poslušajo,” pravi.

Dolničarjeva je  navdušena nad angažiranostjo slovenskih študentov in gospodarstvenikov, s katerimi se srečuje na predavanjih in seminarjih. Narava in prijazni ljudje, to je Slovenija, še dodaja

___

Za tokratni finančni komentar smo prosili Izidorja Jermanavodjo oddelka upravljanja delniških in drugih naložb pri Alta skladi d. d.

Tatjana Pirc