Aleksander Medveš – Sandi je že 25 let prebivalec Trbovelj. Čeprav še ne govori zasavskega narečja, ga razume, opazuje in zapisuje v spletnem Slovarju zasavskega knjižnega jezika. Pravi, da Zasavca prepoznaš po narečju in ne več po videzu: “Odkar ni več rudarstva, ne boste kar tako videli starega knapa za šaflo.” So pa zaradi izrazitega narečja iznajdljivi učenci profesorja kemije Aleksandra Medveša: “Ko grejo Zasavci študirat v Ljubljano, dajo ostalim študentom v uporabo slovar, da nas lahko razumejo.”

Aleksander Medveš - Sandi dopolnjuje in soustvarja SZKJ, v katerem se najdejo tudi znamenite besede: škrince, bure in houdre

Aleksander Medveš - Sandi je že 25 let prebivalec Trbovelj. Čeprav še ne govori zasavskega narečja, ga razume, opazuje in zapisuje v spletnem Slovarju zasavskega knjižnega jezika.

"Uporaba kletvic izginja, ampak 'mat kurba' in 'mat kurja' ostajata. Včasih sta nastopali namesto vejice!"

Pravi, da Zasavca prepoznaš po naglasu in ne več po videzu: "Odkar ni več rudarstva, ne boste kar tako videli starega knapa za šaflo." So pa zaradi izrazitega narečja iznajdljivi učenci profesorja kemije Aleksandra Medveša: "Ko gredo Zasavci študirat v Ljubljano, dajo drugim študentom v uporabo slovar, da nas lahko razumejo."

Škrince! pic.twitter.com/0tiNcJR5it

— Uršula Zaletelj (@UZaletelj) April 13, 2018

In kdo je znameniti houdre?

Malomaren, neurejen, štorast gobezdač in zahojen silak, ki se sili nekam, kamor ne paše. ??

— Lupo.inc (@Lupo_inc) April 12, 2018

Houdre je človek iz Zasavja, ki jé škrince in bure skupaj, obenem pa se obnasa kot en runkl!

— Zoran Kofol (@ZoranKofol) April 12, 2018

Obauten model brez manir, andohti in občutka za feeling #houdre

— Neja Šmid (@NejkoWejko) April 12, 2018

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj