Bi raje dobili 17 dolarjev takoj ali 100 dolarjev čez eno leto? Frekvenca X se tokrat sprašuje o uspehu, ali še bolje rečeno – o poti do uspeha. Ameriški psiholog profesor David DeSteno je s psihološkimi eksperimenti ugotovil, da določena čustvena stanja olajšajo našo sposobnost samonadzora in nam pomagajo bolj ceniti prihodnost.

V knjigi Emotional Success: The Power of Gratitude, Compassion and Pride pod vprašaj postavlja uveljavljeno tezo, da je edina pot do uspeha garaško delo in odrekanje z močjo volje. O hvaležnosti, sočutju in ponosu bomo govorili z dr. Davidom DeStenom, fizikom in filozofom dr. Sašem Dolencem in nekdanjo vrhunsko plavalko, zdaj pa raziskovalko dr. Natašo Kejžar.

Določena čustvena stanja olajšajo našo sposobnost samonadzora in nam pomagajo bolj ceniti prihodnost

Bi raje dobili 17 dolarjev takoj ali 100 dolarjev čez eno leto? Ameriški psiholog profesor David DeSteno je s psihološkimi eksperimenti ugotovil, da določena čustvena stanja olajšajo našo sposobnost samonadzora in nam pomagajo bolj ceniti prihodnost. Klasični test z marshmallowom je eden najbolj slavnih eksperimentov v psihologiji, prvi ga je naredil psiholog Walter Mischel. Postavil je en marshmallow pred otroka in mu rekel: lahko ga poješ zdaj, če pa počakaš 15 minut, da se vrnem, ti bom prinesel še enega. “Mischel je ugotovil, da so imeli tisti otroci, ki so bili zmožni počakati 15 minut na drugi marshmallow, boljše uspehe pozneje v življenju,” povzema DeSteno.

Gre torej za enostaven eksperiment, ki pa je pokazal precej rezultatov. Ekipa Davida DeStena je podoben test izvedla na odraslih. Namesto slaščic so uporabili denar, osnovna dilema je ostala ista. Uvedli pa so tudi nekaj spremenljivk – občutek hvaležnosti ali ponosa. “Večina ljudi zastavljene cilje skuša doseči z močjo volje, prisiliti se moramo k delu ali varčevanju. Jaz zagovarjam drugačno pot, uporabo moči čustev, ki vam lahko pomaga ohraniti nadzor nad samim sabo in zasledovanje svojih ciljev bolj uravnoteženo.

V knjigi Emotional Success: The Power of Gratitude, Compassion and Pride pod vprašaj postavlja uveljavljeno tezo, da je edina pot do uspeha garaško delo in odrekanje z močjo volje.

“Čustva nam časovno oddaljene cilje predstavijo v taki obliki, da jih lažje dosežemo. Višje jih vrednotimo, če smo hvaležni, sočutni ali ponosni.” – dr. Sašo Dolenc

Dr. Nataša Kejžar je bila nekdaj vrhunska plavalka, danes je raziskovalka na Inštitutu za biostatistiko in medicinsko informatiko ljubljanske Medicinske fakultete: “Samokontrola zame pomeni, da se lahko odrečeš užitku, ki ga ne potrebuješ nujno. Za “višje” cilje se takim stvarem jaz relativno lahko odrečem.”

? S psihološkimi eksperimenti so ugotovil, da določena čustvena stanja olajšajo našo sposobnost samonadzora in nam pomagajo bolj ceniti prihodnost.

? Ob 12.00 na @Val202 pic.twitter.com/bddiCqkECX

— Frekvenca X (@FrekvencaX) April 12, 2018

Jan Grilc, Sašo Dolenc