Frekvenca X

Izzivi sodobnih jedrskih tehnologij

Prof. Kord Smith upravljanje jedrske energije primerja s pristajanjem svojega letala na neravni stezi med gorami. Z vrhunskim znanjem in veščinami se je mogoče varno spopadati z najtežjimi izzivi. Tudi jedrskimi.

triga
Slovenski in ameriški reaktorski fiziki v reaktorju TRIGA
foto: TRIGA

Prof. Kord Smith upravljanje jedrske energije primerja s pristajanjem njegovega pol stoletja starega letala na neravni travnati stezi med ameriškimi gorami: z vrhunskim znanjem in veščinami se je mogoče varno spopadati z najtežjimi izzivi. Tudi v zelo posebnih okoliščinah.

Prof. Smith je eden najvplivnejših reaktorskih fizikov na svetu in tesno sodeluje s slovenskimi strokovnjaki. V reaktor TRIGA je skupaj s kolegom prof. Benom Forgetom pripeljal osem študentov z ugledne univerze MIT, v predmestju Ljubljane so izvedli tečaj eksperimentalne reaktorske fizike. Ameriški gostje uporabljajo najnaprednejša simulacijska orodja za napovedovanje pojavov v jedrskih reaktorjih, pri razvoju sodelujejo z industrijo in imajo dostop do najmočnejših računalnikov v ZDA.

Kakšne so aktualne usmeritve v razvoju jedrske energije, kako je z razvojem drugih jedrskih tehnologij z medicino na čelu, kateri so največji izzivi prihodnosti?

Sogovorniki: