V 18. vzporednik se je iz Zagreba oglasila Tanja Borčič Bernard in poročala spektakularnem prihodu na sodišče, Agrokorjevem lovišči in križevem potu pod vodo

Ta teden so na Hrvaško izročili Stjepana Prnjata. Izročitev je bila videti filmsko, saj je kombi z osumljencem pred reško sodišče pripeljal s sirenami, potem so iz drugega kombija skočili zamaskirani specialci, 48-letnega Prnjata pa je kar četverica pospremila v stavbo sodišča. Prnjata so prijeli v okviru mednarodne operacije Nana, ko so poleg šestih hrvaških državljanov prijeli še dva Nizozemca ter enega Španca.

Vsi so osumljeni tihotapljenja mamil iz Južne Amerike v Evropo, in sicer naj bi kriminalno združbo policistii spremljali več kot leto dni, potem ko so reški cariniki odkrili, da ima nek tovor sumljive papirje. Isto podjetje iz Zagreba je namreč naročilo zabojnik z železnim odpadom za skoraj 30 tisoč dolarjev, banane za 21.500 dolarjev in zabojnik ananasa za skoraj 35 tisoč dolarjev. O tem so cariniki obvestili policijo, ki je potem prisluškovala možne vpletene, med njimi tudi starega znanca policije Stjepana Prnjata. Policija je med prisluškovanjem slišala tudi, da je to le prva večja pošiljka kokaina, sledile pa naj bi ji druge, še večje. No, zdaj očitno od tega ne bo nič.

Agrokor

Todorića zdaj nekaj mesecev nismo videli v javnosti, od kar se je 7. novembra lani sam pojavil na londonski policiji, potem ko je Hrvaška za njim razpisala evropski nalog za prijetje. Še isti dan so ga Angleži po zaslišanju izpustili na prostost, moral je plačati 100 tisoč funtov varščine, dobil je posebno zapestnico na gleženj in vsak teden se je moral trikrat javljati na londonski policiji. Danes se je začela sodna obarvnava, v kateri Westminstersko sodišče odloča, ali ga bodo britanske oblasti izročile na Hrvaško.”

Na Hrvaškem je namreč skupaj še s štirinajstimi nekdanjimi najbližjimi sodelavci predmet preiskave zaradi domnevnih finančnih malverzacij v Agrokorju.

Na račun Agrokorja družina ni le nakupovala oblačila, temveč plačevala tudi luksuzne hotele na znamenitem smučišču v St. Moritzu. Sam Todorić sicer ni bil tako razsipen v butikih, je pa imel posebno lovišče v Moslavini, na več kot 25 tisoč hektarjev, ki je še vedno v lasti Agrokorja in ga zdaj izredna uprava daje v najem, za 640 tisoč evrov na leto lahko po mili volji streljaš na jelene, muflone, srne, divje svinje, in druge manjše živali.

Križev pot pod vodo

Ta teden so v zalivu Jelinak blizu Trogirja potopili 8 metrov visok kip Jezusa, ki je težek kar 10 ton. Tam so namreč postavili križev pot pod morjem, kot posebno turistično atrakcijo, kjer bodo lahko potapljači pod morjem plavali po štirinajstih postajah križevega pota, na tej poti pa so postavili kar 52 kipov, ki so v povprečju človeške velikosti. Globina kipov je nekje od štiri pa do deset metrov pod morjem, tako da je podmorski križev pot dostopen tudi potapljaškim začetnikom. “Jezusa so, preden so ga spustili v morje s posebnimi baloni, pristojni tudi blagoslovili. Predstavlja pa njegovo nebovzetje. Vsi kipi so narejeni iz betona in naj ne bi škodovali ekologiji.

Damjan Zorc