V 18. vzporednik se je iz Brazilije tokrat oglasil Matej Praprotnik.

Tudi v Braziliji imajo težave s politiko in politiki, v glavni vlogi pa je nekdanji predsednik te države Luiz Inacio Lula da Silva. Brazilci obenem pravijo, da njihova politika ni za začetnike, saj imajo več kot 30 strank, približujejo pa se nove volitve.

“Nekdanji predsednik Lula po odločbi sodišča ne sme še enkrat kandidirati, še več, sodišče bo odločilo, ali bo v kratkem odšel v zapor zaradi zločinov med mandatom. Je pa jasno, da bo njegov duh še kako prisoten, saj bo v primeru strankarskega uspeha prek druge figure lahko vodil državo.”

Brazilci pa so se sicer že zdavnaj poslovili od nevtralnega interneta, ne zdi pa se, da bi bili posebej zaskrbljeni zaradi afere s Facebookom in Cambridge Analytico. Eden izmed medijev v Sao Paulu se je zaradi novih algoritmov Facebooka glede prikazovanja objav, ki favorizira objave članov družine in prijateljev, celo odpovedal objavljanju na tem družabnem omrežju.

“Novinarstvo ni to, da ugaja in zbira všečke, ampak sooča različna mnenja, in kot menijo na tem časopisu, si novinarstvo s Facebookom dela slabo uslugo.”

V Rio de Janeiru vlada ta hip veliko nasilje, predvsem v favelah, v katerih so še pred leti bila nekatera turistično zelo oblegana področja, in delih tega mesta.

“V Riu skoraj ne mine dan, ko zaradi streljanja ne bi umrl policist ali preprodajalec. Po ulicah se ljudje sprehajajo z orožjem. To ni Brazilija, v kateri vladata red in napredek, kar piše na njeni zastavi.”

Damjan Zorc