Aksel Lund Svindal in Kjetil Jansrud sta po osvojitvi zlate in srebrne medalje spregovorila za Val 202

Današnja junaka alpskega programa sta zanesljivo Norvežana Aksel Lund Svindal in Kjetil Jansrud, ki sta skupaj z Beatom Feuzem uprizorila izjemen boj za olimpijsko smukaško zlato 18 stotink je ločilo prve tri, Norvežana pa nista ukradla le šova na snegu tudi na novinarski konferenci. Začela se je s preprostim izzivom da je Aksel Lund Svindal prvi Norvežan z zlato kolajno na olimpijskem smuku. Odgovor ponudila izmenjaje v dialogu dolgem tri minute, ki smo ga pripravili tudi za olimpijski val 202.

Aksel Lund Svindal: “Očitno da je super dobiti zlato, ne morem govoriti za oba ampak mislim, da ko prideš v cilj in vidiš da si med dobitniki kolajn celo na prvem mestu ne razmišljaš o almanahih. Veliko je čustev, tekmovati na olimpijskih igrah in biti sposoben osvojiti zlato prinese toliko čustev ki so zame močnejši kot karkoli kar je spisala zgodovina. Veliko se je govorilo o tem on ima srebro, jaz sem že osvojil srebro, Admot, Kljus ima srebro ampak mene to ni zanimalo želel sem zmagati in vem da je želel zmagati tudi Kjetil in ne zato ker Norveška še ni imela zlata v smuku.”

Še posebej na olimpijskih igrah se lahko izstreliš med zvezde

Kjetil Jansrud: “Točno tako, vsak dan si želimo boriti za zmago. To je res nekaj posebnega smo majhna ekipa in dva sediva tu pred vami. Še posebej na olimpijskih igrah se lahko izstreliš med zvezde, vsak dan si želiš boriti. Zgodovina je nepomembna. In to se nama je zgodilo na najpomembnejšem tekmovanju.”

Aksel Lund Svindal: “To je vse kar vam lahko dava smučava po svojih najboljših močeh, na svetovnem pokalu imaš več možnosti tu pa si po dolgem čakanju rečeš gremo na glavo. Njegov zgornji del je bil izjemen, jaz pa sem stopnjeval v srednjem in spodnjem delu proge. Uspelo nama je že v svetovnem pokalu, ampak ne na olimpijskih. Sva drugačna smučarja zato je bil Kjetil boljši zgoraj in jaz spodaj in tudi proga je bila narejena tako in to je naredilo izjemno tekmo, še zdaleč ne lahko, z velikimi skoki, ne lahko

Kjetil Jansrud: “Na treningih je bilo lažje, danes pa je šlo hitreje skoki so bili daljši.”

Aksel Lund Svindal: “Bilo je razburljivo, zares ne morem verjeti da nam je uspelo. Moraš biti najboljši ta dan in to je posebnost olimpijskih iger.”

Kjetil Jansrud: “On je tvorec najinih uspehih, je najin serviser in ima najboljša smukača na svetu, Švicarjem je to uspelo pred leti pa se sprašujem če je že kakšen serviser imel dvojno zmago v smuku, imej je presneto dober dan zares je imel izjemen dan.”

Moraš biti najboljši ta dan in to je posebnost olimpijskih iger

Potem pa sta v smehu pristavila še da se bo poznalo na njegovi plači in poskrbela za aplavz zbrane publike v šotoru za medije. Odgovorila sta še na nekaj vprašanj, ki se nebi končala, če seveda organizatorji po protokolu nebi prekinili novinarske konference, oba namreč danes čaka še slovesna podelitev kolajn jutri pa nova superveleslalomska olimpijska preizkušnja.

Boštjan Reberšak