Poročali smo že o enem od športnih vrhuncev teh iger, deskarskem finalu tekmovanja v žlebu, v katerem je Američan Shaun White osvojil že svoje tretje zlato. To mu je v prvi vrsti uspelo zaradi izjemnega zadnjega nastopa, ocenjeval pa ga je tudi slovenski sodnik na igrah. Iztok Šumatič je verjetno največji multipraktik - nekdanji trener deskanja, sodnik deskanja, organizator tekmovanj, predsednik rolkarske zveze Slovenije, sodnik v rolkanju, ki bo v Tokiju nov olimpijski šport, pa tudi glasbenik - raper, ki ga poznate pod imenom Eyeceeou (AJSIOU). Deskanje na snegu se od drugih športov loči tudi po tem, da sodniki nimajo nikakršnih težav tudi javno razlagati o tem, kaj so sodili in zakaj so sodili. Sicer pa prisluhnite, z Iztokom Šumatičem se je v Phoenix parku takoj po zmagi Shauna Whitea pogovarjal Uroš Volk.

Pogovor z Iztokom Šumatičem, slovenskim sodnikom v deskanju prostega sloga

Poročali smo že o enem od športnih vrhuncev teh iger, deskarskem finalu tekmovanja v žlebu, v katerem je Američan Shaun White osvojil že svoje tretje zlato. To mu je v prvi vrsti uspelo zaradi izjemnega zadnjega nastopa, ocenjeval pa ga je tudi slovenski sodnik na igrah. Iztok Šumatič je verjetno največji multipraktik – nekdanji trener deskanja, sodnik deskanja, organizator tekmovanj, predsednik rolkarske zveze Slovenije, sodnik v rolkanju, ki bo v Tokiju nov olimpijski šport, pa tudi glasbenik – raper, ki ga poznate pod imenom Eyeceeou. Deskanje na snegu se od drugih športov loči tudi po tem, da sodniki nimajo nikakršnih težav tudi javno razlagati o tem, kaj so sodili in zakaj so sodili.

“Takšni so rodijo le na vsakih 10, 20 let, če bi ga moral s kom primerjati, bi ga z Michaelom Jordanom.” – o Shaunu Whiteu

Stotica ni mera popolne vožnje. Ocene so tu za to, da naredimo pravi vrstni red, so naše orodje. Če že damo stotico še ne pomeni, da se je zgodilo nekaj tako izjemnega. Uporabimo pa jo pri določenih mejnikih, takšnega je pred časom postavila tudi Chloe Kim.”

Šumatič je spregovoril tudi o našem olimpijcu Timu Kevinu Ravnjaku: “V Pjongčangu je odpeljal vožnjo svojega življenja. Pristopil je k nevsakdanjim trikom, kar me veseli, všeč mi je tudi motivacija, ki jo ima za naprej. Potencial ima pri višini skokov in tehnični izvedbi.

Uroš Volk