Dr. Darja Zaviršek o gibanju #jaztudi, molku, ki spremlja spolne zlorabe, in temu, da je v Sloveniji 34.000 zlorabljenih otrok

V 30 letih svojega sociološkega dela je dr. Darja Zaviršek odprla in razvila številna področja socialnega dela, ki jih pred tem pri nas ni bilo. Med drugim je spreminjala pogled na delo z ljudmi s težavami v duševnem zdravju, ljudmi z ovirami, Romi, raziskovala nasilje nad ženskami. "Storilci nasilnih dejanj računajo, da bomo molčali. Molk je vračunan v zlorabo."

"Zdi se, da tudi ženske internalizirajo patriarhat, tako kot moški. Računam na vse večjo ozaveščenost mladih žensk."

Veliko potuje, strokovno je dejavna tudi v mednarodnem prostoru, je ustanoviteljica vzhodnoevropske mreže šol za socialno delo in vodi odbor za ženska vprašanja pri svetovni zvezi.

"Vsak četrti otrok je do 15 leta doživel spolno zlorabo. Izračunala sem, da je trenutno v Sloveniji okrog 34.000 zlorabljenih otrok."

Ravno te dni je končala svojo zadnjo knjigo Skrb kot nasilje, je pa tudi ena od pobudnic gibanja #jaztudi, ki spodbuja ženske, da o spolnem nadlegovanju in nasilju glasno spregovorijo tudi pri nas. "Tudi meni je nekoč znan profesor na fakulteti rekel: če boš spala z menoj, te bom naredil slavno. Pisale so nam ženske iz najrazličnejših socialnih slojev, gibanje #metoo na globalni ravni je pokazalo, da nasilni niso le moški nižjih slojev."

"Za 8. marec vsem želim manj rož in več zgodb. Tako zgodb, ki so bile zamolčane, kot lepih zgodb o enakosti."

Že pred leti je analizirala institucionalno varstvo. "Totalne institucije so svet zase. Razkol med življenjem v psihiatričnem zavodu in zunanjem življenju je bil tako velik, da smo začeli govoriti o dveh kulturah."

"Varstveno-delovni centri bi se morali transformirati tako, da tam ljudje ne bi samo delali. Pridobivati bi morali tudi življenjske spretnosti za samostojno življenje."

Gorazd Rečnik