Predsednica društva Asociacija, mreže nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti. S številnimi aktivnostmi so združili javni in nevladni sektor v skupni protest proti kulturni politiki in opozorili na neurejene razmere na tem področju.

Jadranka Plut, predsednica društva Asociacija, mreže nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti

Za ime tedna ste izbrali Jadranko Plut, predsednico društva Asociacija, mreže nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti. "V nezavidljivem položaju smo vsi, ki delujemo na področju umetnosti in kulture. Ministrstvo za kulturo vztrajno zmanjšuje proračun." S številnimi dejavnostmi so združili javni in nevladni sektor v skupni protest proti kulturni politiki in opozorili na neurejene razmere na tem področju.

"Kultura kot taka je imela svoje vzpone in padce. Zdaj pa smo prišli do dejanskega dna, kjer bi na eni strani pričakovali več - dialog vlade z umetniki in kulturniki. Mi namreč res poznamo teren in ne razumemo, zakaj nam ne prisluhnejo. Vsa politika se mora začeti zavedati enkrat in za vselej, da umetnost in kultura nista zažiralca proračuna, ampak dodana vrednost za celotno družbo, tudi pri gospodarski rasti."

Kandidata sta še bila:

Igor Osredkar, kapetan slovenske reprezentance v dvoranskem nogometu, ki je z drugo uvrstitvijo v četrtfinale evropskega prvenstva navduševala domače navijače in organizatorje v razprodanih Stožicah ter poskrbela za dodatno promocijo tega športa v Sloveniji.

Karpo Godina, režiser in prejemnik Štigličeve nagrade za življenjsko delo. Njegov izjemen filmski opus, ki navdihuje tudi mlajše generacije filmskih avtorjev in gledalcev, predstavlja pomemben del slovenske in tudi evropske filmske dediščine.

Za poslano SMS-sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Rok Kužel