Saleem Vaillancourt živi v Londonu, odraščal je v Kanadi in Združenih državah Amerkie. Njegova mama je Iranka, vendar sam še ni bil v Iranu, saj bi bilo to zanj prenevarno. Je novinar in aktivist kampanje Izobrazba ni zločin. Saleem je zaposlen na projektu Izobrazba ni zločin, ki opozarja na sistematično kratenje pravic največji neislamski manjšini v Iranu – bahajcem. Iranski režim jim med drugim prepoveduje dostop do visoke izobrazbe. Pred 30 leti so ustanovili Bahajski inštitut za visoko izobraževanje, ki predstavlja eno od najdlje trajajočih in hkrati najmanj znanih oblik konstruktivnega kljubovanja in mirnega odpora na svetu.

Saleem Vaillancourt je pol Iranec, vendar še ni bil v Iranu, saj bi bilo to zanj prenevarno

Saleem Vaillancourt živi v Londonu, odraščal je v Kanadi in ZDA. Njegova mama je Iranka, vendar sam še ni bil v Iranu, saj bi bilo to zanj prenevarno. Je novinar in aktivist kampanje Izobrazba ni zločin. Saleem je zaposlen na projektu Izobrazba ni zločin, ki opozarja na sistematično kratenje pravic največji neislamski manjšini v Iranu – bahajcem. Iranski režim jim med drugim prepoveduje dostop do visoke izobrazbe. Pred 30 leti so ustanovili Bahajski inštitut za visoko izobraževanje, ki predstavlja eno od najdlje trajajočih in hkrati najmanj znanih oblik konstruktivnega kljubovanja in mirnega odpora na svetu.

Po svetu živi približno 7 milijonov bahajcev, v Iranu 300.000. So največja neislamska verska manjšina v Iranu, vendar je režim ne priznava. Številne bahajce so pobili, mučili in jim odvzeli pravice. Med njimi tudi pravico do izobraževanja in zaposlitve.

Režim je bahajcem prepovedal visoko izobraževanje, na prepoved so se odzvali tako, da so konec osemdesetih ustanovili svojo lastno ilegalno podzemno univerzo. V njenem okviru se mladi bahajci zbirajo po domovih ali pa se učijo na daljavo.

“Na Bahajskem inštitutu za visoko izobraževanje se je nelegalno izobrazilo na stotine mladih, ki so potem doktorirali na nekaterih najboljših univerzah na Zahodu. Gre za nekakšen čudež na področju izobraževanja. To je eden od najmanj znanih, a najbolj učinkovitih in najdlje trajajočih miroljubnih odporov oziroma konstruktivnih kljubovanj v sodobni zgodovini.”

Trenutno je v zaporu več bahajskih učiteljev, dva sta pred kratkim odslužila štiriletno zaporno kazen. “V zaporu sta bila zaradi tako imenovanega zločina poučevanja psihologije.”

“Položaj bahajcev v Iranu je v marsičem podoben položaju temnopoltih v času rasne segregacije v ZDA. Te zgodbe pripovedujemo z umetnostjo. Ulična umetnost je oblika aktivizma. Naše freske so naslikane na šolah, galerijah, gledališčih, včasih blizu glavnih železniških postaj, tako da jih vsak dan vidi veliko ljudi.”

Vaillancourt je tudi novinar spletne strani, za katero pišejo tudi državljanski novinarji iz Irana. Neodvisno novinarstvo je v Iranu lahko zelo nevarno. Trenutno je zaprtih več kot 30 iranskih novinarjev.

Dokumentarni film o Bahajskem inštitutu za visoko izobraževanje Prižgati svečo.

To Light a Candle – screener from Maziar Bahari on Vimeo.

Projekt Izobrazba ni zločin na različne načine ozavešča o položaju bahajcev v Iranu tudi s slikanjem fresk na zgradbe. Priznani umetniki so jih na različnih koncih sveta poslikali že približno 40.

Gorazd Rečnik