Zehanje. Zehanje. Zehanje. Ko to bereš, zehaš. Raziskovalci po vsem svetu testnim subjektom predvajajo posnetke zehanja, da bi ugotovili, ali se odzovejo. Podoben preizkus so izvedli pri šimpanzih, ti posnemajo zehanje tudi, če ga zaznajo pri pripadniku sorodne vrste. Celo nekateri psi posnemajo zehanje svojega lastnika.

Zehanje. Zehanje. Zehanje. Ko to bereš, zehaš. Z dr. Zvezdanom Pirtoškom o nalezljivi reakciji

Raziskovalci po vsem svetu testnim subjektom predvajajo posnetke zehanja, da bi ugotovili, ali se odzovejo. Podoben preizkus so izvedli pri šimpanzih, ti posnemajo zehanje tudi, če ga zaznajo pri pripadniku sorodne vrste. Celo nekateri psi posnemajo zehanje svojega lastnika.

Dr. Zvezdan Pirtošek: “Zehanje je nalezljivo v približno 50 odstotkih. Se pravi, ni nujno, da bomo zazehali, je pa zelo velika verjetnost. To so opazili že v renesansi.”

Nevrolog dr. Pirtošek pravi, da je zehanje socialna aktivnost, ki povezuje ljudi. Kazala naj bi na sposobnost empatije, a še vedno ni jasno, zakaj sploh zehamo. Nekateri pravijo, da s tem znižujemo telesno temperaturo, drugi zagovarjajo teorijo o bogatenju telesa s kisikom. Anketiranci še vedno menijo, da je to odziv na dolgčas! Zeeeh. 

Uršula Zaletelj