Čez teden dni se bodo z uradno otvoritvijo začele 23. zimske olimpijske igre. Slovesna otvoritev iger je priložnost, da država gostiteljica prikaže svojo kulturno dediščino. Osrednje sporočilo otvoritve bo: mir. Sicer bodo Korejci skušali navdušiti z bogato zgodovino in se predstaviti kot tehnološka velesila. Tudi mi bomo v naslednjih minutah spoznali delček korejskega jezika in kulture.

Youjin Jeong je Južna Korejka, ki v Sloveniji dela že dve leti. Pričakuje izjemno barvito slovesnost ob odprtju ZOI

Youjin Jeong je južnokorejsko prestolnico pred dvema letoma zamenjala za slovensko in dela v turizmu. Slovenščino že zelo dobro razume, več težav ima, kot pravi, z govorjenjem.

V njeni domovini so ponosni, da bodo gostili igre, a domačine zelo jezi, da so cene poskočile v nebo – hoteli in namestitve so preprosto predragi, pravi Youjin. Korejce sicer zanimajo predvsem športi, v katerih so uspešni. Torej hitrostno drsanje in občasno tudi umetnostno. V Sloveniji je veliko slišala o bratih Prevc, spoznala je Filipa Flisarja in ve, da je bila tudi Tina Maze izjemna športnica.

Youjin je sicer prepričana, da bo slovesnost ob odprtju iger izjemno zanimiva in barvita – morda bomo videli tudi ples z velikimi pahljačami, ki se ga Korejci učijo že v vrtcu. Ena od skrbi, ki jo imajo organizatorji, je mraz. Stadion, ki bo gostil slovesnost ob odprtju in koncu iger in lahko sprejme do 35.000 gledalcev, ni pokrit. Temperature pa bi se lahko gibale tudi do 10 stopinj ali več pod ničlo.

Anja Hlača Ferjančič