Evropski avto leta in ženevski sejem

Ženeva – avtomobilski salon, ki je poligon za predstavitev novosti, kjer se vse blešči, je show, ki pa so ga nekateri avtomobilistični veljaki tokrat (ne prvič) izkoristili za to, da so novinarjem servirali informacije, ki običajno niso sodile na tovrstna srečanja predstavnikov avtomobilskih proizvajalcev in sedme sile, ugotavlja Andrej Brglez.

Ford Fiesta

Vsakih nekaj let nas doleti prijetna naloga. Podati mnenje o Fordovi fiesti. V obdobju nenehnega spreminjanja avtomobilske mode in krojenja vedno novih in novih trendov je lepo sesti v eno od stalnic avtomobilskega vesolja. O sedmi generaciji fieste smo že kakšno razdrli, predvsem se je porodil dvom o novi generaciji glede na dejstvo, da je vozilo zgrajeno na identični platformi kot njegova predhodnica; a po nekaj kilometrih postane umetnost predalčkanja brezpredmetna. Fiesta je spet, kot že nekajkrat prej, postavila standarde v razredu majhnih avtomobilov, ki že dolgo niso več majhni. Prirastek v dolžini bodo opazili potniki in prtljaga, nižjo silhueto pa predvsem mimoidoči. Tudi svetila, predvsem zadnja, nakazujejo na to, da gre za katerega od večjih Fordovih modelov, dvobarvna karoserija pa nagovarja mlade in mlade po srcu. Največ pa so fiesta oziroma njeni snovalci naredili na elementih podvozja. Ti sicer niso revolucionarno novi, a so usklajeni in uglašeni do te mere, da je fiesto še vedno užitek voziti. Gre za vrhunsko vodljiv avto, ki ga je v našem primeru poganjal sicer legendarni litrski trivaljnik, a nič ne de …tudi 74 kilovatov je dovolj za izjemno vozniško izkušnjo, ob tem da še vedno gre za praktičen, majhen avto.  Notranjost s pripadajočo elektroniko je sodobna, številke in podatki, vsaj v menijih, pa so tradicionalno majhni in za tiste z ne ravno ostrim vidom tudi težje berljivi. A to je le manjše neskladje, ki ga vsaj delno izniči velik in dobro berljiv monitor, na katerega je mogoče priklicati pomembne vozniške podatke.

Evropski avto leta

Tudi to, da so v Ženevi za letošnji Evropski avto leta razglasili križanca priča o vzponu popularnosti tovrstnih avtomobilov v zadnjem času. Po večjih modelih XC 90 in XC 60 je manjši XC 40 zdaj zapeljal tudi že k nam. Za začetek opremljen le s 140 kilovatnim dizelskim motorjem ali 182 kilovatnim bencinskim in štirikolesnim pogonom ter ceno nekaj čez 43 oziroma 45 tisočakov, kasneje pa bodo ponudili tudi šibkejše različice. Začetna cena za XC 40 z osnovno opremo in akcijskim paketom bo tako potem slabih 30 tisočakov. Vozilo bo lahko opremljeno bolj elegantno a tudi bolj športno, pri vseh pa je značilnost izjemna skrb za varnost. Za letos so pri zastopniku uspeli za slovensko tržišče zagotoviti 100 vozil.

AvtoVAZ

Avtomobilske iz Rusije so sila redke, a danes jo imamo. Ruski proizvajalec avtomobilov AvtoVAZ sledi trendom na področju čistejših vozil in širi svojo linijo Lada tudi na področje stisnjenega zemeljskega plina. Najnovejši model na CNG je Lada Vesta. 90-litrski rezervoar sprejme do 18 m3 plina, velikost rezervoarja za bencin pa znaša 55 litrov. Povsem napolnjeno vozilo ima tako doseg več kot 1.000 kilometrov. Lada je tako naslednja znamka, ki širi svojo linijo vozil z vozili na CNG. Podobno so v lanskem letu storili tudi pri Seatu in Volkswagnu, kar nakazuje, da tovrstna vozila zagotovo sodijo v prihodnost mobilnosti.

Janez Martinčič