Kako mladi gledajo na vse bolj vidne podnebne spremembe in zakaj jim ni vseeno, kaj piše v dokumentu, ki bo začrtal naše energetske usmeritve za naslednjih 12 let s pogledom do sredine stoletja?

Končuje se javna obravnava energetskega koncepta Slovenije, strateškega dokumenta, ki bo začrtal energetske usmeritve Slovenije za naslednjih 12 let s pogledom do sredine stoletja. Urška Erklavec iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija opozarja, da bodo posledice tega dokumenta nosile predvsem mlajše generacije.

1.800 smrti letno zgolj v Sloveniji je neposredna posledica kurjenja fosilnih goriv. Ekstremni vremenski pojavi postajajo nekaj vsakdanjega. Če pogledamo širše in znanstveno, lahko vidimo, kakšen vpliv bo to imelo na naše zdravje.

Urška Erklavec meni, da je energetski koncept namenjen sam sebi. “Zdi se kot zgolj kljukica na agendi, njegova vsebina pa nima nobenega resničnega pomena ali akcije, ki bi temu sledila. Gre zgolj za besede na papirju, ni pa ambicije in volje po spremembi.”

Taj Zavodnik iz platforme Mladi za podnebno pravičnost je na podlagi skupščin mladih o podnebni prihodnosti, ki so jih decembra organizirali na fakultetah in gimnazijah, prepričan, da med mladimi ne vlada apatija do teh vprašanj. “Sklepi so se vrteli okrog tega, da bi morali začeti z ambicioznejšim opuščanjem fosilnih goriv.

Izidor Ostan Ožbolt iz študentskega društva Iskra pravi, da ni smiselno zapadati v pesimizem, ampak se je treba boriti proti podnebnim spremembam, pa tudi za zelena kvalitetna delovna mesta, zelene soseske, prijazne za otroke in starejše, za čisti zrak itd. Verjame, da je te progresivne in emancipatorne cilje mogoče doseči.

Taj Zavodnik: “Današnje odločitve vlad in gospodarstvenikov bodo imele močan vpliv na naslednja desetletja, zato mladi, kot ena od najbolj ranljivih skupin, skušamo čim bolj vplivati na predstavnike vlad, da čim prej začnejo izvajati pravično in dostojno tranzicijo v nizkoogljično družbo.

Tudi po prepričanju okoljskih organizacij Greenpeace Slovenija in Focus gre pri energetskem konceptu za neambiciozen dokument, ki zanemarja sončno in vetrno energijo vsaj še v naslednjih 12 letih. Vsebina naj bi bila bolj primerna za leto 1985 kot 2018.

Mladi želijo soustvarjati družbo, ki bo postavljala zdravje ljudi, naravo in dobrobit človeka pred ekonomske interese.

Gorazd Rečnik