Pa vas sploh lahko? Nadzor nad zaposlenimi z video nadzorom je v veliki večini primerov neupravičen

Pa vas sploh lahko? Nadzor nad zaposlenimi z videonadzorom je v veliki večini primerov neupravičen

V zadnjem času se je povečala uporaba videonadzornih sistemov v delovnih prostorih. Šefi in vodilni tako prek osebnega računalnika, tablice in celo pametnega telefona v živo vidijo, kaj zaposleni počnejo na delovnem mestu, kdaj gredo na stranišče, kako komunicirajo z drugimi oziroma kaj konkretno počnejo. Ves čas tako dostopajo do “žive slike”, ki jo prikazujejo kamere v delovnih prostorih.

Nadzor nad zaposlenimi na delovnem mestu v obliki snemanja ali videonadzora z “živo sliko” v večini primerov iz prakse, ki jih ugotavlja informacijski pooblaščenec, ni niti upravičen niti dopusten. Če vas šef lahko spremlja po računalniku ali telefonu, gre za grob poseg v zasebnost delavca.

“Videonadzor znotraj delovnih prostorov bi moral biti dopusten le v nekaterih primerih in če je to nujno. Nadzorovani smo, če smo bančni uslužbenec ali pa delamo na pošti, saj videonadzor skrbi za varnost. Vodilni možje podjetij pa se v večini primerov lahko odločijo za nadzor in vpogled v naše delovne navade, kar je pretiran poseg v naše pravice, saj smo tudi na delovnem mestu le ljudje.” mag. Andrej Tomšič, namestnik informacijske pooblaščenke

Na katerih mestih in pod kakšnimi pogoji je videonadzor dopustno uporabljati in za kakšne namene je posnetke dopustno uporabljati?

Za tokratni finančni komentar smo prosili Branka Železnika iz Ljubljanske borze.

Simona Habič