Ob koncu lanskega leta je več ustanov, med njimi Googlov projekt Zero in tehniška univerza Gradec, odkrilo ranljivost modernih procesorjev, ki so motorji vseh naših elektronskih naprav. Ranljivosti so poimenovali Meltdown (v Intelovih procesorjih) in Spectre (v vseh ostalih procesorjih) in omogočata vdor v računalnik in dostop do osebnih podatkov. Čeprav vse skupaj ni tako dramatično, kot se je zdelo v začetku leta, je prav, da razložimo kaj se dogaja, ker se tiče vseh nas in naših pametnih naprav.

Že desetletje nas žene želja po večji hitrosti, zato so bili proizvajalci procesorjev premalo pozorni na varnost. Kdo ali kaj sta ranljivosti z imenoma Meltdown in Spectre?

Ob koncu lanskega leta je več ustanov, med njimi Googlov projekt Zero in tehniška univerza Gradec, odkrilo ranljivost modernih procesorjev, ki so motorji vseh naših elektronskih naprav.

Ranljivosti so poimenovali Meltdown in Spectre (v znanih Intelovih pa tudi drugih procesorjih) in omogočata vdor v računalnik in dostop do osebnih podatkov. Čeprav vse skupaj ni tako dramatično, kot se je zdelo v začetku leta, je prav, da razložimo, kaj se dogaja, ker to  zadeva vse nas in naše pametne naprave.

“Proizvajalci so pod nenehnim bičem, ki od njih zahteva, naj naredijo hitrejši procesor. Zato smo po desetletju ugotovili, da lahko zaradi ranljivosti s procesorja preberemo in poberemo katere koli podatke!” – prof. dr. Patricio Bulić, FRI

Na Odbita do bita se lahko naročiš: RSS ali iTunes.

Anže Tomić, Maruša Kerec