Bela cerkev je vas v osrčju Dolenjske, v kateri so nekdanjo šolo spremenili v Hišo žive dediščine

Nekdanja šola v Beli Cerkvi je poleg cerkvenega poslopja osrednja stavba v vasi. Umeščena na vrh grička na osrednjem trgu je bila že od svojih začetkov pred več kot 150 leti središče kulturnega in posvetnega življenja v vasi. Več kot 110 let so tamkajšnji prebivalci v za tiste čase precej veliki stavbi gulili šolske klopi. Nato pa je stavba več kot 40 let žalostno propadala, dokler se kmalu po ustanovitvi nove občine Šmarješke Toplice niso odločili, da ji vdahnejo novo življenje – tudi ob pomoči nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

“Zwittrova dvorana se imenuje po zgodovinarju, ki je bil rojen v Beli cerkvi. Gre za osrednji prostor hiše. Ko smo hišo gradili, je bila ideja, da bi imel vsak od 109 prebivalcev svoj stol v dvorani.” – Katarina Gunde

Možnost uporabljati lepe, sodobne in urejene prostore so domačini pograbili z obema rokama in bojazen, da hiša ne bi upravičila imena Hiša žive dediščine je  popolnoma odveč. V njej je vedno živahno. Poleg vinogradnikov imajo tu svoje društvene prostore tudi Društvo podeželskih žena, pa Upokojensko društvo, Društvo za biodinamično gospodarjenje, enološki laboratorij in tako naprej – vse do godbenikov.

Evropsko leto kulturne dediščine. Zanjo smo v Sloveniji poskrbeli tudi s pomočjo evropskih sredstev.

Oddajo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Foto: Arhiv Občine Šmarješke Toplice

 

Miha Švalj