EightBomb – High Heeled Devil – premiera!

Sami zase pravijo, da igrajo rock`n`roll z geslom "original, not traditional" – "izvirno, ne tradicionalno"

foto: Nataša Urbančič

Glasbena zgodba skupine EightBomb se je začela že leta 2005, potem je skupina razpadla, a se nato ponovno in dokončno pod imenom EightBomb izoblikovala leta 2008, ko sta se pevcu, kitaristu Juretu Lenarčiču in kitaristu Louwrensu Jordaanu – Louju pridružila Matevž Perovšek na kontrabasu in Urban Ropotar na bobnih. Prenovljeni zasedbi je nov veter prinesel tudi nove glasbene smernice, ki so bile drugačne od tradicionalnih (neo)rockabilly ali psychobilly zasedb. Njihov prepoznavni zvok je edinstvena mešanica rockabillyja in njegovih podžanrov, ki ga nekateri označujejo kot (neo)rockabilly, drugi za psychobilly. Sami zase pravijo, da igrajo rock`n`roll z geslom “original, not traditional” – “izvirno, ne tradicionalno”.
Po nekaj skupnih nastopih so posneli EP z naslovom “Perfect Picture”, leta 2009 prvenec “Hemispheric”, ki uradno ni izšel, njihov prepoznaven zvok pa se je šele izoblikoval z albumoma ”Customized” (2012) in ”Daytona Dynamite” (2013), ki sta bila izdana pri založbi Street13. Skupini je končno uspel večji preboj na evropsko glasbeno sceno.
Z rednimi letnimi evropskimi turnejami so EightBomb postali uveljavljena glasbena skupina in na eni od teh daljših, ko so koncertirali v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, so posneli svoj prvi album živo z naslovom “Live At De Melkbus”.
Kmalu zatem je leta 2015 je zaradi srčne kapi nepričakovano umrl ustanovni član, avtor in idejni vodja skupine Louwrens Jordaan – Lou. Kljub šoku in čustveni praznini so se člani odločili, da trud, ki so ga do tedaj vložili v skupino, ne bo zaman. Ustvarjali so naprej, kot trio z gostujočimi kitaristi. Strune na kitari so trgali Andraž Bizjak, Mark Sprex in Lev Honsić, ki je pred kratkim tudi uradno postal član zasedbe.
Najnovejši album skupine EightBomb z naslovom ”High Heeled Devil” je zadnji delček zapuščine prijatelja ter odličnega glasbenika in besedilopisca Louja Jordaana, s katerim so tudi posneli album. Na eni od skladb pa je solo kitaro odigral Jeroen Haamers, pevec nizozemske skupine Batmobile.
Praznovanje 10letnice skupine EightBomb in koncertna premiera novega 5. albuma, ki bo izšel pri založbi Martin’s Garage, bo v petek, 26. januarja v ljubljanskem Orto Baru.
Pred koncertom in uradnim izidom smo s skupino EightBomb premierno predstavili njen novi album High Heeled Devil v oddaji Na piedestal na Valu 202.