Tina Smole se je pred petimi leti preselila v Kampalo, glavno mesto Ugande. V Afriki dela za pomembne tiskovne agencije, njeni glavni naročniki so med drugim javni servis BBC, francoska agencija AFP, televizija ZDF in nevladna organizacija Amnesty International. Pravi, da mesto živi 24 ur, a je močno preobremenjeno z vozili: “Edini način potovanja je motor. Ni najbolj varen način, a do zdaj, na srečo, nisem imela nobene nesreče. V času deževne sezone se pojavljajo izpadi elektrike, voda je ali je ni. Za slovenske razmere zveni robinzonsko, ampak se prilagodiš in znajdeš.”

Tina Smole je svobodna novinarka, ki živi v Kampali in dela za številne tuje tiskovne agencije in nevladne organizacije

Tina Smole se je pred petimi leti preselila v Kampalo, glavno mesto Ugande. V Afriki dela za pomembne tiskovne agencije, njeni glavni naročniki so med drugim javni servis BBC, francoska agencija AFP, televizija ZDF in nevladna organizacija Amnesty International.

Mesto Kampala je podobno Rimu, nahaja se med sedmimi hribčki. V hribih živijo bogatejši sloji, ki gradijo čudovite vile in hotele, v močvirnatih nižinah pa živijo revnejši prebivalci.”

Pravi, da mesto živi 24 ur, a je močno preobremenjeno z vozili: “Edini način potovanja je motor. Ni najbolj varen način, a do zdaj, na srečo, nisem imela nobene nesreče. V času deževne sezone se pojavljajo izpadi elektrike, voda je ali je ni. Za slovenske razmere zveni robinzonsko, ampak se prilagodiš in znajdeš.”

“Če se prijavljaš na delovno mesto in je želeno, da si starejši od 20 let, boš star 21. Če se prijavljaš za delo, kjer moraš biti mlajši od 20, boš star 19. V Kampali obstaja slavna ulica Nasser, na kateri dobiš vsa potrdila in žige.”

Birokracija je v Ugandi drugačna, pravi Tina Smole. Če rodiš doma, ne razmišljaš, kateri datum je. Včasih so vedeli le, ali si bil rojen v deževni ali sušni dobi. “Če vprašaš Ugančana, koliko je star on ali njegovi bratje in sestre, mora pomisliti.”

Mitja Peček